Krenuo Blok A2, u toku dana i Drmno

U termoelekranama i kopovima Kostolac pokrenut je blok A2 za proizvodnju struje, a u toku dana se očekuje i pokretanje proizvodnje uglja sa poplavljenog Drmna.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 01.08.2014.

11:40

Default images

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović i direktor Te Ko Kostolac Dragan Jovanović tim povodom su obišli kop Drmno koji je prvobitno poplavljen 23 jula , zatim osposobljen i ponovo poplavljen u noći između srede i četvrtka usled velikih padavina.

Jovanović je rekao novinarima da je od jutros Blok A u funkciji tako da su na mreži trenutno Blokovi A2 i B2 ukupne snage 550 megavata.

Kako je rečeno Blok B2 nije ni prestajao da radi dok su preostala dva bloka A1 na remontu, a B1 u procesu revitalizacije.

Jovanović je rekao i da se očekuje da će danas prestati padavine i da bi već od sutra mogla da počne sanacija kopa Drmno gde su velika oštećenja.

On je najavio da će proizvodnja uglja iz Drmna biti pokrenuta u toku dana, a alternativni način, odnosno obilaznim putem kako za transport do elektrana.

"Na kopu Drmno radimo u dosta teškim uslovima s obzirom da je u prehodnom periodu ovde palo oko 300 litara kiše po kvadratnom metru što je količina za koju tehnološki sistemi nisu predviđeni niti smo do sada imali iskustva sa tim".

On je rekao da su uspeli da sačuvaju rudarsku mehanizaciju da ne dodje do većih havarija, ali i da su u kopu Drmno ostale poplavljene dve važne mašine. "Šteta je nesamerljiva i o ovom momentu bi bilo neozbiljno da se iznose bilo kakve procene kolika je vrednost štete", napomenuo je on.

Procenjuje se da se u kopu Drmno nalazi oko pola miliona kubika vode, a poplavljena su dva rotaciona bagera 470 i 800.

Inače, taj kop se nalazi na nadmorskoj visini koja je 79 metara ispod nivoa Dunava i postoji sistem za drenažu podvodnih voda, koji nije mogao da se izbori sa velikom količinom padavina.

Zbog nevremena je juče proglašena vanredna sitaucija na teritoriji grada Požarevca, Kostolca i sela Ćirikovac, Klenovnik, selo Stari Kostolac, Drmno, Kličevac i Rečica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: