"Jeftina struja pojela 6 mlrd. EUR"

EPS je u poslednjih osam godina izgubio oko šest milijardi evra jer nije isporučivao električnu energiju po tržisnim cenama, kaže Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

11:35

Default images

Vršilac dužnosti direktora Eletroprivrede Srbije je obilazeći Termoelektranu i kopove Kostolac rekao da će odluka da li je potrebno povećane cena struje biti doneta nakon izrade planova investicija za otklanjanje posledica štete od poplava.

"Za sada nije poslat zahtev za povećanje cena struje. U naredne dve do tri sedmice biće prpremljene sve cifre i, kada se Vlada složi sa investicionum planovima, videće će se da li će biti potrebe za povećanjem cene struje", rekao je on novinarima prlikom obilaska površinskog kopa "Drmno" u Kostolcu, koji je delimično poplavljen poslednjim obilnim kišama.

Obradović je rekao da će morati da se rade dodatne procene štete zbog kiša koje su poslednjih dana pogodile energetske objekte i kopove, među kojima je i "Drmno".

Dodao je i da će Javno preduzeće EPS, za izradu planova otklanjanja posledica šteta od poplava, morati da sačeka da vidi koliko će novca dobiti od Vlade Srbije i međunarodnih institucija.

"Umesto da je pomenutih šest milijardi evra otišlo na nove sisteme i elektrane, pomoćnu mehanizaciju i nove sisitem za odvodnjavanje, taj novac je otišao da bi se ispratila niža cena električne energije", naglasio je direktor EPS-a.

Obradović je naglasio da zbog novih poplava nije ugrožen elektro-energetski sistem Srbije i da je on stabilan, da neće biti restrikcija, ali da je poslovanje EPS-a dugoročno ugroženo zbog ovih klimatskih promena.

"Druga poruka jeste da je poslovanje EPS-a ugroženo i to ne samo kratkoročno, veći dugoročno i EPS mora da se prilagodi ovoj novonastaloj sistuaciji, globanim klimatskim promenama i izmeni svoje investicione planove", rekao je on.

Prema njegovim rečima, šteta u TE KO Kostolac su mnogo veće nego što je bila šteta pre dva meseca tokom poplava i moraće da se promeni ceo sistem odvodnjavanja.

On je dodao da će nešto slično morati da se uradi i u rudarskom basenu Kolubara.

Poslednjih 25 godina nije otvoren nijedan novi veći sistem za proizvodnju električne energije, tako da već sada kasnimo sa investicionim planovima.

"Elektroenergetski sistem će uvek biti stabilan, ali ja kao direktor ne odgovaram samo za to već EPS mora da posluje uspešno i da se razvija, a naši investicioni planovi poslednjih deset godina ne odgovaraju ni potrebama osnovnog razvoja", napomenuo je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: