Nemci pomažu projekat biomase

Srbija će u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) realizovati projekat za razvoj održivog tržišta energije biomase u našoj zemlji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

18:49

Default images

Projekat je vredan osam miliona evra.

To je danas najavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković, nakon sastanka sa inistrom životne sredine, klime i energetike nemačke pokrajine Baden Virtemberg, Francom Unterštelerom.

Ona je istakla da je i ova poseta dokaz spremnosti Nemačke i njenih institucija da pomognu Srbiji u oblasti zaštite životne sredine, a jedna od tih institucija je i GIZ, kojem se zahvalila na do sada pruženoj finansijskoj i stručnoj podršci.

Bogosavljević Bošković je podsetila da su sa GIZ-om u prethodnom periodu realizovani brojni projekti, među kojima i onaj za upravljanje otpadnim vodama i otpadom.

"Prva faza projekta je završena, odnosi se na detaljnu analizu stanja u pet velikih opština, a u drugoj fazi razviće se ekonomski isplativa rešenja koja su primenjljiva u Srbiji", kazala je ministarka poljoprivrede i ekologije novinarima.

Predstavnici srpske i nemačke delegacije razgovarali su o mogućnostima za unapređenje dosadašnje saradnje i o budućim pravcima saradnje u oblasti zaštite životne sredine, ali i poljoprivrede i vodoprivrede i drugih oblasti koje pokriva Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, navela je Bogosavljević Bošković.

Unteršteler je istakao da to što je Srbija od početka ove godine zvanično kandidat za ulazak u EU, znači da se mora približiti standardima Unije u oblasti životne sredine.

Dodao je da je nemačka strana na današnjem sastanku inicirala par oblasti u kojima želi da intenzivira saradnju sa Srbijom, kao i da će devetog septembra u Štutgartu biti održan naredni susret.

Kao prioritetne oblasti saradnje definisane su: poljoprivreda, vodoprivreda, zaštita životne sredine, klimatske promene, zaštita prirode, obnovljivi izvori energije i ruralni razvoj. Dve strane su se složile da je neophodno unaprediti institucionalnu saradnju u obnovi područja pogođenih elementarnim nepogodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: