I 4 decenije malo za punu penziju

Realno je očekivati da do kraja godine bude veći broj zahteva za penzionisanje po aktuelnom zakonu, kaže načelnica Odeljenja u direkciji Fonda PIO Momira Lalić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

12:24

Default images

To je, kako navodi, uobičajeno nakon usvajanja izmenjenog Zakona o PIO, koji počev od 1. januara naredne godine postavlja nove uslove.

Sa početkom primene izmenjenog zakona, naime, od naredne godine se uvodi utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska, odnosno 4,08 odsto na godišnjem nivou. Lalićeva je objasnila da umanjenje prevremene starosne penzije po novom zakonu može da iznosi najviše 20,4 odsto. Uslov za sticanje prevremene penzije je, podseća, 60 godina života i 40 godina staža.

"Međutim, taj uslov se ne traži odmah od 2015. godine nego će ta granica biti od 2024. godine i za žene i za muškarce", navela je Lalićeva uz obrazloženje da institut prevremene penzije postoji u većini evropskih zemaja. Kao primer navela je Hrvatsku koja je to pitanje rešila na način na koji je to učinila Srbija.

"Mi imamo najniži nivo smanjenja od 0,34 odsto mesečno, a u nekim zemljama je to i do četiri procenta. Ali, bilo je neizbežno da pratimo standarde", kazala je Lalićeva napomenuvši da građani moraju sami da izaberu da li će, ako po sada važećem zakonu ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, to i učiniti ili će sačekati narednu godinu.

"Svako mora sam izbor da napravi, ali ako ispunjava uslove po ovom zakonu onda bi trebalo da ostvari pravo jer ako od 1. januara ne ispunjava uslove, odnosno ispunjava samo kao mogućnost da ode u prevremenu penziju to znači da će mu se penzija umanjiti za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska", navela je Lalić.

Ona je podsetila da je sada za odlazak u penziju za muškarce potrebno 65 godina života i 40 godina radnog staža, a za žene 60 godina života i 35 godina i osam meseci staža.

Inače, Srbija u ovom trenutku ima oko 1,7 milion penzionera a izdvajanje za nihove prinadležnosti iznosi oko 513 milijardi dinara godišnje, kaže Lallićeva i dodaje da je problem to što se broj korisnika penzija približio broju zaposlenih i iznosi 1:1. To, prema njenim rečima, otežava funkcionisanje sistema jer da bi penzioni sistem mogao da funkcioniše dobro potrebno je da tri zaposlena"izdržavaju" jednog penzionera.

"Praksa je pokazala da bi kada se menjaju uslovi za sticanje prava na starosnu penziju i kad se pooštravaju uslovi, odnosno nakon početka primene izmena, zakona za 12 do 16 odsto mogao da se smanji broj korisnika novih penzija, što će značiti i uštedu za budžet", dodala je ona.

Lalićeva je navela i da je ove godine pravo na starosnu penziju ostvarilo 43.000 osiguranika, dok je u 2013. godini to pravo ostvarilo 107.000 osiguranika.

Prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.312 dinara.

Izmenenjeni Zakon o PIO stupio je na snagu 29. jula, a primena većine odredbi počeće od 1. januara naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: