Javna preduzeća: Stiže stara garda

U DIPOS dolazi Đoko Krivokapić, Saša Vlaisavljević na čelu „Aerodroma“, u „Dunav osiguranje“ se vraća Mirko Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

09:31

Default images

Neka od osam javnih preduzeća koja su ostala bez direktora već dana će na sednici Vlade Srbije dobiti nove rukovodioce, a nekima će iz Nemanjine 11 stići preporuka koga da izaberu za vršioca dužnosti.

Već je izvesno da će bivši direktor „Jata“ Saša Vlaisavljević doći na čelo Aerodroma „Nikola Tesla“, a Novosti saznaju da će dosadašnji zamenik direktora DIPOS-a Đoko Krivokapić sada „popeti“ stepenicu više i preuzeti kormilo ovog preduzeća. Na čelnu poziciju u „Dunav osiguranje“ vraća se Mirko Petrović, koji je upravljao ovom kućom u mandatu 2004. godine. Agenciju za bezbednost saobraćaja preuzeće Krsto Lipovac, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i Kriminalističko-policijske akademije u Zemunu. Na čelo „Srbijašuma“ dolazi Tihomir Murić, koji je do sada bio izvršni direktor Sektora za komercijalne poslove.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da je smena rukovodilaca samo početak čistke u javnim preduzećima. Isto mogu očekivati i svi ostali direktori koji se nedomaćinski ponašaju. Većina smenjenih šefova državnih firmi umesto po odličnim poslovnim rezultatima, pokazali su se kao akteri brojnih afera.

Velimir Radosavljević, bivši direktor Aerodroma „Nikola Tesla“, uhapšen je početkom jula, zbog sumnje da je popusta odobrenih mađarskoj avio-kompaniji „Viz eru“ oštetio aerodrom za 207 miliona dinara.

Smena Dragoljuba Simonovića, prvog čoveka „Železnica Srbije“ dugo se „krčkala“, a povoda za to je bilo u više navrata. Spisak optužbi protiv njega je dugačak, a sindikati tvrde da je za prvih prvih pet meseci ove godine na službena putovanja potrošio oko 160.000 evra.

Zamerali su mu astronomske račune za ručkove u poznatim beogradskim restoranima, a plaćao je i više od 1.500 evra za hranu, piće i kubanske cigare. Radnici su ga optuživali da je sa sobom u „Železnicu“ doveo 115 novih radnika, a među njima i svog sina Jovicu Simonovića. Poslednja u nizu afera je bio plan za izgradnju podvožnjaka blizu njegove kuće, za koji je „Železnica“ trebalo da izdvoji skoro pola miliona evra.

Protiv Kostadina Popovića, bivšeg direktora DIPOS-a, Agencija za borbu protiv korupcije je prošle godine pokrenula postupak, jer se sumnjiči da je višestruko prekršio zakon s obzirom na to da uz ove tri nespojive državne funkcije (direktora državnog preduzeća za izdavanje nekretnina DIPOS i predsednika Upravnog odbora i Odbora za reviziju Privredne banke Beograd) obavljao i funkcije člana UO i Odbora direktora firme „Alfa-plam“ iz Vranja.

Za Marka Ćulibrka, bivšeg direktora „Dunav osiguranja“, koji je postavljen kao kadar SPS-a, može se reći da je upao sam u svoju klopku, jer je prijavio bivšu direktoku Milu Jezdimirović za nesavesno poslovanje, a posle provere inspektora, navodno su, „isplivale“ i njegove malverzacije.

Smenjenim direktorima se zamera i da su sebi obezbedili ogromne zarade. Rekorder je Marko Ćulibrik iz „Dunav osiguranja“. On je u svojoj imovinskoj karti prijavio zaradu od 670.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: