Opasan gas u još četiri zgrade

Isti nedozvoljeni gas koji je pronađen u dve zgrade na Novom Beogradu, otkriven je na još četiri druge lokacije u prestonici.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 30.07.2014.

14:31

Default images

Prema pisanju Novosti, fenol, zbog koga je savetovano privremeno iseljenje stanara u Ulici Mileve Marić Ajnštajn, pronađen je i u nekoliko drugih zgrada i to - u Ulici prote Mateje, Radivoja Koraća, kao i na dva objekta u Ulici Džona Kenedija.

Nakon što je Gradski zavod za javno zdravlje utvrdio da je u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar pronađen fenol, slična sudbina mogla bi da zadesi još neke beogradske stambene objekte. Štetni gas fenol pronađen je u materijalu oplatol, koji se koristio još na četiri lokacije u gradu. Naselje u Ulici Mileve Marić Ajnštajn je samo jedno od njih.

"Prema našim saznanjima, još četiri zgrade u Beogradu imaju isti problem", kažu u Građevinskoj direkciji Srbije. - Izvođač radova na Novom Beogradu na objektu 1 je preduzeće"„Koto“ iz Beograda, a na objektu 3 - GDP "Banković“ iz Crne Trave. Oni su kupili oplatol, čiji proizvođač preduzeće "Ekosekund“ iz Beograda, a koji se zvanično sa svim atestima nalazi u prometu.

Građevinska direkcija Srbije je zatražila od nadležnih institucija i inspekcija da utvrde gde je do sada korišćen oplatol preduzeća "Ekosekund“ i da nalože ispitivanja tih objekata. Kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica, Direkcija je angažovala sanitarnu, ekološku, tržišnu i građevinsku inspekciju.

"Nakon pronađenog fenola u oplatolu, potražićemo novog proizvođača ovog materijala", kaže Đorđe Tomić, pravni zastupnik firme "Koto“, jednog od izvođača radova u problematičnim zgradama. - U našem je interesu da se sve sanira što pre, kao i da se reše problemi vlasnika stanova.

Iz Instituta za merenje kvaliteta materijala kažu da je oplatol u njihovoj ustanovi poslednji put meren 2004. godine, ali da su ispitivane samo funkcionalne karakteristike materijala, a ne štetnost po zdravlje.

"Pored nas, još nekoliko laboratorija može da vrši ispitivanje materijala", objašnjava Vencislav Grabulov, direktor IMS. - Od institucija se često traži samo mišljenje, a mi smo naš deo uradili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: