Svaka tezga vodi svoju politiku

Cene namirnica drastično se razlikuju od grada do grada, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

13:13

Default images

Dok u Novom Pazaru kilogram pasulja košta 400 dinara, u Valjevu je 280.

U Srbiji ne važi zakon ponude i tražnje, već veliki trgovinski lanci diktiraju cene malim proizvođačima, tvrde u Udruženjima potrošača.

Kragujevčani kao ljubitelji mesa, mogli bi da se presele u Zrenjanin i da tamo kilogram teletine umesto 950 plate 650 dinara. Građani Kragujevca kažu da meso kupuju povremeno, uglavnom svinjsko i juneće i ističu da je u njihovom gradu meso izuzetno skupo.

Za kilogram oraha Zrenjaninci moraju da izdvoje skoro 1300 dinara. Manje novca na poslastice i voće troše Leskovčani I Smederevci.

"Breskve su od 20 do 30 dinara, višnje i kajsije oko 50 dinara", kaže prodavac iz Smedereva.

U Kraljevu su jabuke najeftinije, pa tri kilograma koštaju kao jedan u Beogradu. Za kilogram krušaka u Zaječaru treba izdvojiti oko 250 dinara, a u Kraljevu se za taj novac dobiju 4 kilograma istog voća. Ipak, ne živi se samo od voća, kažu Kraljevčani.

"Povrće je preskupo, jer preprodavci rade", kaže građanin Kraljeva.

U prestonici se kupuje kažu prodavci, ali u ograničenim količinama.

"Kupe jedan paradajz, dva, retko neki da kupi kilo ili kilo i po. Nemaju para kažu, pa gde i mi da nađemo pare, zašto sedimo ovde i čekamo", kaže prodavačica na jednoj beogradskoj pijaci.

U Vranju su namirnice među najskupljim u zemlji.

"Živim u Torontu ovde sam u gostima i upoređujem cene. Skuplje je u Srbiji nego tamo. Kilogram mesa mi uzmemo za 99 centi", kaže turistkinja iz Kanade.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da se mnogi trgovci pravdaju time da su cene u Beogradu i Novom Sadu više.

"Kažu ekonomska situacija ili platežna sposobnost u drugim gradovima je niža pa se mi prema tome ravnamo", objašnjava Papović.

Jedino ozbiljna konkurencija, pokazuje praksa, garantuje niže i stabilnije cene. U suprotnom, dešava se, kao kod nas, da na svega pedesetak kilometara udaljenosti potrošačka korpa može da vas košta dvostruko više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: