Idu kod Vučića da im izjednači cene

Udruženja malinara iz zapadne Srbije održali su miran protest upozorenja u Arilju zahtevajući da se cena "crvenog zlata" izjednači u svim krajevima Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2014.

12:56

Default images

Najavili su i da će se sutra sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kako bi pokušali da reše ovaj problem.

Protestu su prisustvovali i predstavnici udruženja iz drugih gradova i opština, poput Ivanjice, Užica, Kosjerića, Bajine Bašte, Prijepolja, Priboja, Čačka i Gornjeg Milanovca. Prema rečima predsednika Udruženja "Vilamet", na protest ih je naterala muka.

"Ovo je miting upozorenja. Nećemo pristati da otkupna cena maline u mačvanskom kraju bude 230 a kod nas je dostigla 170 dinara. Borićemo se za naša prava, dobili smo pozitivan signal i sutra ćemo se sastati sa premijerom u Vladi", rekao je Bogdanović.

Predsednik Udruženja "Eko voće" Božidar Joković podsetio je da je Vlada bila medijator između proizvođača i otkupljivanja, i izrazio nezadovoljstvo kompletnim stanjem u malinarstvu.

"Za našu regiju ovo je najvažniji poljoprivredni proizvod, međutim, tržište je narušeno. U Šapcu i Valjevu je početna otkupna cena bila 190, a kod nas u srcu malinarstva dogodio se sunovrat, pa je otkupna cena bila 150", dodao je Bogdanović.

On je izrazio očekivanje da malinari iduće godine neće doći u istu situaciju, ističući da su njihovi zahtevi apsolutno opravdani. Prema njegovim rečima, moraju se jačati udruženja koja će praviti planove za proizvodnju ovog voća za naredni period.

Vladan Nikolić iz Kosjerića rekao je da na području ove opštine ima oko 1.500 hektara zasada pod malinom ali da proizvođači nisu zadovoljni cenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: