Zašto je EPS odustao od Belvila?

EPS je na zahtev premijera Srbije Aleksandra Vučića, morao da odustane od plaćanja zakupa prostora na Novom Beogradu, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 29.07.2014.

20:11

Default images

Kompanija je morala da 4,3 miliona evra preusmeri za saniranje svojih poplavljenih privrednih društava, navodi list.

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije” ne seli se u Belvil, kako je prvobitno bilo planirano, tako da će 4,3 miliona evra (bez PDV-a) koji su bili predviđeni za plaćanje zakupa od oko 4.000 kvadrata na pet godina na Novom Beogradu biti preusmereno za pomoć i oporavak poplavljenih privrednih društava EPS-a. Kao glavni razlog za odustajanje zakupa ovog poslovnog prostora, u EPS-u navode finansije, odnosno smanjenje troškova EPS-a na svim nivoima.

"Tome se moralo pribeći zbog velikih troškova u finansiranju saniranja posledica poplava, a država je preko svojih institucija obećala pomoć EPS-u u obezbeđivanju potrebnog poslovnog prostora u budućnosti. Takođe, "Elektromreža Srbije“ je izašla u susret i odobrila da zaposleni EPS-a ostanu u zgradi EMS-a u Vojvode Stepe", potvrdili su iz ovog javnog preduzeća.

To znači da 250 zaposlenih iz EPS-a, koji su do kraja leta trebali da se presele u novu zgradu, ostaje na starim adresama u zgradama u Carice Milice 2, Balkanskoj 13 i Vojvode Stepe 412.

Jedino ko će se seliti je oko 100 zaposlenih u novom preduzeću "EPS snabdevanje”, koje je inače, podstanar kod biznismena Gorana Perčevića u prostorijama "Interkomerca” na Terazijama 27.

Politika nezvanično saznaje da je Aleksandar Vučić, premijer Srbije lično, kada je saznao o čemu je reč, zaustavio celu stvar, smatrajući da je nedopustivo da se ovo javno preduzeće razbacuje parama u trenutku kada je procenjena šteta samo u rudnicima privrednih društava EPS-a zbog nedavnih poplava oko 100 miliona evra. Nezvanično se, takođe, saznaje, da se menadžmentu EPS-a i odluci da se presele na Novi Beograd, suprotstavio i predsednik Nadzornog odbora EPS-a, Aca Marković, koji ovakvu odluku nije hteo da potpiše.

Najbolju ponudu tada je dao "Blok 67 Associjets” s cenom zakupa po kvadratnom metru od 17,77 evra bez PDV-a.

U intervjuu za Politiku, Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a, objasnio je da obezbeđivanje 4.000 kvadrata poslovnog prostora za preseljenje zaposlenih u Belvil mora ići bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, već na osnovu pregovaračkog postupka, jer je "Elektromreža Srbije”, čiji je EPS od 2005. godine podstanar, o iseljenju oficijalno obavestila EPS početkom aprila, samo 20 dana pre nego što je EPS pozvao ponuđače koji mogu da im ponude prostor u zakup.

Sve se dešavalo u roku od sedam dana. Hitan postupak po kom je cela stvar rađena, ni na koji način nije narušio javnost celog posla, jer je mogao da se javi ko god je hteo, objasnio je on.

Iako iz EMS nikada nisu hteli zvanično da odgovaraju na ovake navode, saznaje se, da to nije bilo baš tako i da su radnici EPS-a mogli da ostanu u najvećem broju svojih kancelarija kao podstanari EMS-a i dalje, a da je samo jedan manji deo prostora trebalo da se iskoristi za otvaranje berza struje.

EPS je inače, vlasnik samo jedne zgrade i to ne cele, na Zelenom vencu, dok se zgrada u Balkanskoj koja je u staroj Jugoslaviji pripadala "Jugelu” samo koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: