RFZO: Cene pale, farmaceuti se ježe

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.07.2014.

15:31

Default images

Lista je prosleđena Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije na usvajanje.

Direktor RFZO Momčilo Babić rekao je da nova lista lekova donosi uštede zdravstvenom fondu od 4,9 milijardi dinara godišnje i da od brzine dobijanja saglasnosti zavisi kada će početi da se primenjuje. "To je ogromna ušteda. Praktično su cene lekova smanjene za 30 do 50 posto. Ima još prostora za smanjivanje cena, nisu do kraja iscrpljene sve mogućnosti. Znam da se farmaceuti ježe na pominjanje ovakve stvari, ali u daljim razgovorima mislim da će biti mogućnosti da se donesu adekvatni zaključci", rekao je Babić.

On kaže da će i pacijenti ubuduće izdvajati manje novca za procentualno učešće prilikom kupovine lekova, jer za pojedine medikamente sada plaćaju 10 do 90 odsto od cene leka. "Glavni naš cilj je da jednog dana ukinemo participaciju (procentualno učešće prilikom kupovine lekova) ili da je svedemo na simboličan nivo 50 do 100 dinara", naglašava Babić.

Nova lista lekova napravljena je u skladu sa Pravilnikom o kriterijumi za stavljanje lekova na pozitivnu listu koji je stupio je na snagu početkom aprila, ali je na sastanku predstavnika proizvođača lekova, ministarstva zdravlja i RFZO u maju odlučeno da lista lekova stupi na snagu od 1. januara naredne godine.

"Smatramo da pravilnik treba primeniti što pre, jer RFZO ne postoji zbog farmaceutske industrija već se stara o svojim osiguranicima, građanima koji plaćaju zdravstveno osiguranje", kaže Babić.

On kaže da su novom listom lekova pokrivene sve indikacije bolesti i da su u njenom kreiranju primenili evropske kriterijume te da sada Ministarstvo zdravlja i vlada treba da procene kada je celishodno da lista stupi na snagu. "Mi smo naše rekli, još vlada da završi svoj deo obaveza i imaćemo jasnu situaciju o tome od kog trenutka važi novi cenovnik lekova", kaže Babić.

Direktor RFZO ukazuje na primer Nemačke koja je napravila "fascinantne korake u pogledu štednje", a da je pri tome njihova farmakoindustrija morala da se pomiri sa tim.

U Srbiji je, dodaje on, Pravilnik kojim se reguliše stavljanje lekova na pozitivnu listu i kojim su predviđene niže cene lekova za 30 do 50 odsto, naišlo na veliki otpor i kritike domaće ali i strane farmaceutske industrije.

Zdravstveni fond je, kako objašnjava naš sagovornik, doneo i farmakoterapijski priručnik kojim su jasno definisana pravila prilikom propisivanja lekova. "Tako će postojati jedinstven način propisivanja lekova na teritoriji čitave Srbije za oko 200 najčešćih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - domovima zdravlja", rekao je Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: