Rok za Vučićevu odluku do sutra

Rok da premijer Aleksandar Vučić predloži Skupštini Srbije novog minsitra finansija ističe sutra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

11:08

Default images

da li će premijer taj rok poštovati zanimalo je i poslanicu Demokratske stranke Gordanu Čomić, koja je u parlamentu postavila pitanje premijeru da li će do sutra predložiti novog ministra finansija, pošto je prethodni ministar Lazar Krstić podneo ostavku.

Čomić je, u delu skupštinske sednice kada poslanici svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja i traže objašnjenja, podsetila da je Krstiću prestao mandat 15. jula, kada je parlament konstatovao njegovu ostavku i citirala Zakon o vladi u kojem se navodi da je premijer dužan da u roku od 15 dana predloži novog ministra.

"Kako će i da li će premijer da poštuje sopstveni zakon, ako neće dužan je da nam da objašnjnje zašto neće ispuniti tu obavezu u roku, a ako hoće mi se tome radujemo kao i sednici na kojoj će se o tome raspravlajati", rekla je Čomić. Čomićeva je pitala premijera i koliki je iznos kredita za popunu deficita državnog budžeta s obzirom na, kako je navela, različite cifre koje se pominju u medjima, a od Ministarstva rudarstva i energetike zatražila je izveštaj za 2013. godinu o raspodeli prihoda od nakanada za korišćenje mineralne sirovine za keramičku industriju i naplati te naknade.

Poslanik Srpske napredne stranke Slobodan Gvozdenović pitao je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da li će reagovati povodom dešavanja u Skupštini grada Valjeva.

On je naveo da se desio niz nepravilnosti u radu Skupštine grada, jer je nova većina, koju predvodi Socijalistička partija Srbije, izgubila legitimitet posle odluke Upravnog suda o poništenju rešenja o razrešenju Mihajla Jokića iz SNS sa mesta predsednika Skupštine grada.

Zamenica šefa poslaničke grupe DHŠ-Srpski pokret obnove Olgica Batić pitala je kako vlasnici privatnih lekarskih i veterinarskih ordinacija u Obrenovcu koji su bili uključeni u držvani program zaštite od posledica poplava mogu da plate poreze kada država kasni da im plati svoje obaveze.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi rekao je da su netačni podaci o broju Albanaca u Srbiji dobijeni popisom stanovništa iz 2011. i pitao Vladu Srbije da li se slaže s politikom "drastičnog kažnjavanja" Albanaca zbog bojkota tog popisa.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić rekla je da je pored autoputa Beograd - Novi Sad kod skretanja za Nove Banovce divlja deponija koja se širi, i upitala Ministarstvo saobraćaja kako svoj posao obavljaju "Putevi Srbije" kada nastaje deponija pored autoputa.

Ona je kazala da je zakonska obaveza "Puteva Srbije" da svakodnevno obavlja poslove zaštite puta.

"Šta radi inspekcija za puteve? Da li treba da se dogodi nesreća ili akcident da bi se reagovalo. Kazna od 200.000 do milion dinara je za pravno lice ako otvara deponiju u pojasu od 40 metara od autoputa. 'Putevi Srbije' bi trebalo da budu kažnjeni", kazala je Lazićeva.

Posle pitanja, parlament je počeo raspravu o Predlogu zakona o privatizaciji i o izmenama Zakona o stečaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: