“Biće otkaza, ali i zapošljavanja“

Jedino što privreda očekuje od novih zakona o privatizaciji i stečaju jeste da se privatizacija konačno završi, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.07.2014.

18:43

Default images

Generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Dušan Korunoski ocenjuje da u procesu privatizacije moraju da se izgube neka radna mesta koja bi se kasnije nadoknadila kroz uspešnija preduzeća.

Korunoski je, komentarišući ove zakone koje je juče usvojila Vlada, rekao Tanjgu da u Srbiji postoji način poslovanja nepoznat u svetu, poput onog da gazde ne isplate 22 plate radnicima, ili ne plaćaju poreze i doprinose 17 godina.

"Logika po kojoj kažu 'hajde da čuvamo ta radna mesta i te ljude' ne vodi ničemu, jer ustvari tako upropastismo sve one koji treba da plate njihove plate. U razvijenom svetu, kad poslodavac ne isplati dve ili tri plate, firma ide u bakrot", izričit je on.

Ilustrujući problem, Korunoski je naveo da je "kapitalizam bez bankrota, kao religija bez pakla".

"Ako nema pakla, nema kazne i sve je dozvoljeno. Moramo da izgubimo neka radna mesta da bismo ih kasnije kroz uspešnija preduzeća dobili, nadoknadili, i da preduzeća prestanu da duguju državi poreze i doprinose i radnicima plate", kazao je.

Konstatujući da privreda misli da je dobro što će se konačno završiti privatizacije u Srbiji, on je dodao da je za to krajnje vreme, nakon 25 godina od početka tranzicije.

Novi zakon, dodaje, ima dobra rešenja, ali i lošu stranu jer je, po njemu, ponovo na pijedestalu državni službenik.

"Dobra strana je to što novi zakon dozvoljava više modela privatizacije a loša - što je na kraju svakog od metoda odluka na državi. Na kraju, ključnu ulogu imaju državni službenici za koje važi da su potkupljivi i nesposobni", rekao je Korunoski.

Upitan da li će nova rešenja otkloniti problem zloupotreba, odgovara da bi želeo da veruje da će tako biti.

Komentarišući novi Zakon o stečaju, Korunoski podseća da se taj zakon piše toliko dugo i da ima toliko oprečnih mišljenja, te da će privreda ta rešenja meriti na osnovu osnovu rezultata.

"Od ovog zakona se očekuje da omogući brzo rešenje izgubljenih slučajeva. U Americi, primera radi, ako ne isplatite dve plate radnicima, prestajete da radite. Automatski odlazite u stečaj. Nema onoga, kao u Srbiji, 'ministar je obećao, ali nije platio'", kaže on.

Korunoski je dodao da su problematične firme, akumulirajući dugove, došle do toga da postaju gazde drugima.

"Privatnici koji posluju sa svim tim preduzećima, koja nikako da 'umru' a odavno su smrtno bolesna, praktično su dobili nove gazde. Oni (privatnici) sad razmišljaju kako da ih slučajno ne uvrede, da ne pokrenu neki postupak protiv njih, jer znaju da će posle ponovo ući u kopoprodajni odnos sa njima", rekao je Korunoski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: