Promet stanova najzad po pravilniku

U Srbiji se 23 godine trguje nepokretnostima bez ikakvog pravilnika. Nezvanične procene su da čak 80 odsto ljudi u toj oblasti radi u sivoj zoni.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

16:35

Default images

Taj problem biće rešen pravilnikom po kome će kao agent za nekretnine moći da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit i licencu, a agencije za nekretnine moraju da budu registrovane u Ministarstvu trgovine.

Ukoliko kupujete, prodajete ili iznajmljujete stambeni ili poslovni prostor od sada bi trebalo da budete potpuno bezbedni.

Agencija će imati i obavezu da evidentira i dostavi Ministarstvu svaki ugovor.

"Sada ćete imati javni registar, osuiguranje od nastale štete koju može posrednik da napravi, imaćete kome da se obratite ... razne kancelarije koje rade u podrumima, to vreme je prošlo, morate da imate dobar prostor, licencu", kaže Milić Đoković, vlasnik agencije i jedan od autora pravilnika.

Zakonom se jasno određuju uslovi koje posrednik mora da ispunjava. Agencija mora da ima adekvatnu prostoriju i opremu za rad, obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, a osoba koja želi da bude agent mora da ima najmanje srednju stručnu spremu, kao i da položi stručni ispit.

Upravo stručni ispit najviše smeta vlasnicima agencija.

"Oblasti koje su obuhvaćene tom licencom su različite i obuhvataju pravo , urbanizam, arhitekturu, ako ne položimo ne možemo da radimo a onda će se stvoriti sivo tržište", kaže Mile Teofilović, predsednik udruženja agencija.

Da je ispit preobiman smatraju i oni koji su učestvovali u pisanju pravilnika.

"Treba akcenat dati na posrednicki deo, marketing, poslovno ponašanje, to su pravila struke, mi ne treba da budemo pravnici ili arhitekte vec profesionalni posrednici", kaže Milić Đoković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: