Dug na rate jedini način za naplatu

Mnogim građanima reprogram je jedini način da izađu iz začaranog dužničkog kruga, a preduzećima da naplate potraživanja.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

13:11

Default images

Najpre je ta mogućnost data za otplatu duga za struju, pa grejanje, a sada i za druge komunalije. Redovna naplata računa preduzećima omogućava normalan rad. Domaćinstvima - sigurne usluge i snabdevanje energentima, ali i izbegavanje odlaska na sud.

Od oko 280.000 domaćinstava koja su se odlučila za reprogram duga za struju, EPS je, zbog kašnjenja rata, raskinuo sporazum sa svakim desetim.

Zahvaljujući reprogramu, toplane su dugovanja građana sa 23 milijarde smanjile na 15 milijardi dinara.

U Nišu, na primer, oko 200 građana duguje i po pola miliona dinara. Desetak dužnika već deceniju nisu platili nijedan račun za grejanje.

Slobodan Maksimović, direktor Niške toplane, kaže da su zauzeli stav koji će omogućiti korisnicima maksimalan broj rata - 60 pod uslovom da njihova rata ne bude manja od polovine njihovog redovnog duga i naravno uz obavezu plaćanja tog redovnog duga.

Grad Beograd je omogućio dužnicima "Infostana" da dugove plate na šest do 60 rata. Stotinu hiljada građana "Infostanu" duguje čak 20 milijardi dinara. Za sklapanje reprograma, koje je počelo u maju i traje do kraja septembra, veliko je interesovanje.

Nebojša Puškar, direktor naplate JKP "Infostan" u Beogradu, kaže da je uslov za otpis kamata potpis ugovora.

"Redovna kamata koja se iskazuje kroz mesečne račune je predmet reprograma. A predmet otpisa je kamata od datuma tuženja do datuma sklapanja reprograma", precizirao je Puškar.

Starih dugova za telefon nema, jer se za neplaćena dva računa pretplatnik isključuje. Po sličnom principu, radi i novo preduzeće "EPS Snabdevanje". Isključuje za dug od 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: