Ovakvo vreme nekome ipak odgovara

Vremenske prilike pogodovale su soji tako da je ta uljarica sad u dobrom stanju, izjavio je Vuk Đorđević iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.07.2014.

12:31

Default images

Kako navodi, ukoliko u avgustu ne bude ekstremno visokih temperatura vazduha, mogu se očekivati vrlo dobri prinosi.

U toku vegetacije smenjivali su se kišni i topli periodi što je svakako odgovaralo biljkama koje, na većini proletos zasejanih polja u Srbiji, završavaju cvetanje i prelaze u fazu nalivanja mahuna, napomenuo je Đorđević.

Ističući da bi za soju bilo dobro da se i u narednom mesecu smenjuju kišni i suvi periodi vremena, naravno umereni, on je istakao da se u ovoj razvojnoj fazi ne mogu preciznije prognosirati prinosi, pre svega zato što se proteklih godina pokazalo da avgust može da bude ekstremno sušan.

Avgustovska suša mogla bi da odnese deo roda soje, ali proizvođači se nadaju da se, prema prognozama, ipak neće dogoditi takav scenario i da bi mogli da ostvare prinos, ako ne kao onaj lanjski koji je bio veći od 2,7 tona po hektaru, onda barem približan tome.

Đorđević zato napominje da bi, kada je reč o prinosima, trebalo bi sačekati kako će biljke "prebroditi" avgust, ali dodaje da je ipak optimista u pogledu ukupnog roda te industrijske kulture, koja zauzima oko 150.000 hektara, što su poslednjih godina standardne površine u našoj zemlji.

Novosadski Institut, podseća Đorđević, selekcijom soje bavi se od 1975. godine, stvarajući i isporučujući domaćim i inostranim proizvodjačima nove sorte, koje su bolje od prethodnih.

Tako će biti i za narednu setvu, za koju će ta naučna institucija pripremiti dovoljno kvalitetnog semena svih najvažnijih ratarskih kultura, pa tako i soje, naglasio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: