EPS: Nismo tražili poskupljenje

Elektroprivreda Srbije demantovala je danas da je podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

Srbija

Izvor: Blic

Nedelja, 27.07.2014.

09:45

Default images

Na pitanje Tanjuga da li su tačne informacije o mogućem poskupljenju struje za 15 posto od septembra, iz EPSa su odgovorili da kompanija nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije.

EPS je istovremeno podsetio da, prema Zakonu o energetici, korekciju cene električne energije odobrava Agencija za energetiku.

Sistem EPS-a pretrpeo je velike štete tokom poplava u maju i još se sagledavaju mere koje mogu da se preduzmu kako bi se posledice poplava što manje odrazile na stabilnost snabdevanja električnom energijom i poslovanje kompanije, navedeno je u odgovoru EPS-a. Prema pisanju Blica, EPS je Vladi Srbije dostavio predlog da od setpembra struja poskupi 15 odsto, a premijer Aleksandar Vučić zatražio je od EPSa dodatnu analizu i hitno sredjivanje stanja u preduzeću.

List navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je premijer zatražio od Elektroprivrede da prvo završe proces korporatizacije firme, oslobode se viškova rukovodilaca i obezbede da se iz kompanije ne odlivaju pare.

Prema proceni premijera, posao korporatizacije može biti gotov u narednih mesec dana.

List piše i da u Vladi kažu da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi i na ivici ekonomske cene. Zelena tarifa koju građani najčešće koriste se, čak, prodaje po ceni ispod one po kojoj se proizvodi.

"Ako bi i povećali cenu električne energije, to je jedna trećina rešavanja problema. Ne želimo da neefikasnost u Elektroprivredi plaćaju građani", komentar je v.d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića na mogućnost poskupljenja struje. On je i sam više puta zahtevao da Vlada podrži korporativizaciju preduzeća.

"U EPS ima 13 privrednih društava u kojem rukovodi 600 direktora najvišeg i srednjeg nivoa upravljanja i oko 50 šefova službi. Jedinstvenim upravljanjem u poslovima finansija, prava, IT, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću godišnje bi se uštedelo 36 miliona evra. Dok se ne desi korporativizacija EPS nije moguće uraditi procenu potrebnog broja zaposlenih na svim, pa i na rukovodećim mestima. Prosečna neto zarada na nivou sadašnjih 650 rukovodilaca iznosi 87.000 dinara", objašnjavao je više puta v.d. direktora EPS Obradović.

Ipak, prvi čovek EPS-a podseća da je šteta od poplava samo u rudarskom sektoru oko 100 miliona evra, a da je EPS, osim direktne štete od poplava, prinuđen i da uvozi struju što predstavlja dodatno opterećenje.

"Odluka o povećanju cene struje zavisiće od sredstava koja budu opredeljena", zaključuje Obradović.

Kako saznajemo, v.d. ministra finansija Dušan Vujović ne protivi se, u načelu, blagom poskupljenju cene električne energije. S druge strane, kako nam je potvrđeno, on insistira da se korporativizacija EPS-a sprovede u što kraćem roku, ali i da se obezbede uštede.

"Samo povećanje cena struje bez profesionalnog i odgovornog menadžmenta nema smisla. Više cene bi ostale bez efekta i bile upotrebljene za povećanje plata koje su i sada previsoke", komentar je ministra Vujovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: