Da li će biti poskupljenja hleba?

U Srbiji je završena žetva pšenice, više puta prekidana zbog kiše. Rod je za petinu manji nego prošle godine. Da li nas ove jeseni čeka poskupljenje hleba?

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

16:15

Default images

Jedna od najdužih žetvi u Srbiji konačno je završena. Majske kiše nisu u značajnijoj meri poplavile oranice ali su natopile pšenicu i smanjile kvalitet zrna.

"Mi smo u žetvu ušli sa dobrim kvalitetom a ovo je jedna od najdužih žetava kod nas koja je trajala skoro mesec dana. Naprosto je stalno prekidana kišama i svaka ta kiša je za nijansu pogoršavala kvalitet tako da ono što smo dobili u zadnjih nedelju dana na samom kraju žetve ne možemo biti sigurno zadovoljni", kaže Vukosav Savković iz Udruženja žita Srbije. "Tako da mi možemo da kažemo da je ovogodišnji rod pšenice za 19,6 odsto manji nego u prošloj godini ali prošla godina je bila izuzetno rodna tako da ne može da bude referentna", kaže Nenad Budimović, Udruženje za poljoprivredu PKS

Uprkos skoro 20 odsto manjem rodu, stručnjaci procenjuju da u Srbiji nema opasnosti od nestašice pšenice.

"Ove godine je u Srbiji rodilo oko 2,3 miliona tona pšenice a imali smo i solidne zalihe tako da ukupno u zemlji imamo oko 2 i po miliona ona pšenice na raspolaganju. Poznato je da za sve naše potrebe, računajući i stanovništvo i konditorsku industriju, stočnu proizvodnju, semensku potrošnju je potrebno milion i 500 hiljada tona a onaj ostatak od milion tona biće ponuđen međunarodnom tržištu", kaže Savković

Na osnovu ovih procena ne očekuje se poskupljenje proizvoda od žita, a u Uniji pekara za nekoliko dana očekuju i produženje vladine Uredbe koja ograničava cenu najprodavanijeg hleba Sava do kraja godine.

"Tako da mi garantujemo da će cena hleba ostati u ovim okvirima znači do maksimalne cene do 46 dinara. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda ne bi trebalo dolaziti do bilo kakvih turbulencija i povećanja cena", rekao je Zoran Pralica iz Unije Pekara Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: