Bez posla ostalo 2.700 bankara

Uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita naš bankarski sistem je siguran, kaže direktor Uprave za nadzor finansijskih institucija NBS Đorđe Jevtić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

10:21

Default images

On je u intervjuu za RTS rekao da je broj zaposlenih u bankarskom sistemu u proteklih godinu i po dana smanjen je za blizu 2.700 ljudi.

Generalni direktor Uprave za nadzor finansijskih institucija Narodne banke Srbije kaže da je u prvom kvartalu ove godine rast problematičnih kredita umeren.

"Oni su dosegli nivo od 22 odsto na kraju prvog kvartala, a krajem 2012. godine oni su bili oko 18,6 odsto", objašnjava Jevtić.

Zaključuje da je uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita naš bankarski sistem siguran. Jevtić ističe da je u proteklih godinu i po dana došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih u bankarskom sistemu.

"Od kraja 2012. zaključno sa prvim kvartalom ove godine broj zaposlenih u bankarskom sektoru je smanjen za oko 2700 ljudi. Kao rezultat zatvaranja tri banke imamo smanjen broj zaposlenih za 1400 i zbog resturkturiranja jedne banke koju je preuzela jedna domaća kompanija imamo smanjenje još za 400 radnih mesta", kaže Đorđe Jevtić.

Banke u Srbiji u prvom tromesečju ove godine ostvarile su neto dobit od 8,1 milijarde dinara što je za četvrtinu manje nego u istom tromesečju prošle godine. 19 banaka ostvarilo je profit, 10 beleži gubitak, dok su u protekloj godini tri banke izgubile dozvolu za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: