Radnicima "feragosto“, a novi fića?

Kolektivni godišnji odmor za zaposlene u kompaniji Fijat automobili Srbija (FAS) počinje u ponedeljak i trajaće do 25. avgusta.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 25.07.2014.

15:04

Default images

Tako da će i srpski radnici imati tradicionalni "feragosto“, koji u italijanskim kompanijama uglavnom traje tokom avgusta.

Zaposleni će se ove godine umesto uobičajene tri, odmarati četiri nedelje, a prema nezvaničnim informacijama, razlog je u poslednje vreme neredovno snabdevanje pojedinim delovima za ugradnju u automobile.

Kako je reč o kašnjenjima dobavljača iz Italije, iznova je otvoreno pitanje: zašto među kooperantima Fijata ima svega nekoliko, a ne mnogo više domaćih preduzeća. Tim pre što nekada u Srbiji (i bivšoj SFRJ) gotovo da nije bilo većeg mesta u kojem Zastavina fabrika automobila nije imala pogon, kooperanta, poslovnog partnera ili pak servisno-prodajni objekat. Minulih godina je u tom kontekstu neretko pominjana nekadašnja Zastavina fabrika "21. oktobar“, koja je proizvodila elektro i delove od plastike ne samo za kragujevačku fabriku, nego i za rusku i poljsku automobilsku industriju. U poslednje vreme u delu "21. oktobra“ proizvode se delovi za belu tehniku slovenačkog "Gorenja“, dok većina pogona te fabrike već godinama zvrji prazna umesto da se u njima, primerice, izrađuju delovi za Fijatove, kao nekada za Zastavine automobile.

A "21. oktobar“ nije jedina fabrika koja bi na taj način mogla da se uposli, o čemu bi država morala da vodi više računa.

Nešto duži odmor zaposlenih u FAS-u otvara i pitanje proizvodnje još jednog modela u kragujevačkoj fabrici, što je Fijatova ugovorna obaveza, na koju, nažalost, država ne može da se pozove, jer ni ona nije ispunila svoje obaveze iz tog ugovora, pre svega one vezane za izgradnju auto-puta do Koridora 10, obilaznice oko Kragujevca i modernizaciju železničke pruge od Lapova do Kraljeva.

Uprkos tome, Vlada Srbije bi morala da započne pregovore sa menadžmentom Fijata da ta kompanija proizvodnju bar jednog od više najavljenih novih modela započne u kragujevačkim pogonima. Korist bi bila obostrana jer država bi najvećim delom uposlila kapacitete fabrike u Kragujevcu, projektovane za proizvodnju 300.000 automobila godišnje, od čijeg bi izvoza ostvarivala devizni prihod od oko tri milijarde evra, uposlila bi još nekoliko hiljada radnika ne samo u FAS-u, nego i kod dobavljačkih firmi, dok bi Fijat novi model u Srbiji proizvodio jeftinije nego u Italiji, Poljskoj, Brazilu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: