Srbija podstiče izvoz naoružanja

Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, čiji predlog je utvrdila Vlada Srbije, trebao bi da podstakne izvoz naoružanja i vojne opreme.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

14:51

Default images

Srbija ima kapacitete namenske industrije i visoko kotiranje kvaliteta njenih proizvoda, rekao je Tanjugu državni sekretar za spoljnu trgovinu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, koji će biti prosleđen Skupštini Srbije na usvajanje.

Tim predlogom, objašnjava Nikčević, jasno su definisani kriterijumi za izdavanje dozvola koji su u potpunosti usklađeni sa tzv. "zajedničkom pozicijom" Evropske unije, što je prilikom nedavno održanog eksplanatornog skrininga za Poglavlje 31 (spoljna politika, odbrana i bezbednost) naglašeno kao obaveza Republike Srbije.

Zakon je, kaže, pripremljen u saradnji sa evropskim ekspertima, kao i ekspertima iz SAD-a koji su se o njemu veoma pohvalno izrazili.

Novina u Zakonu je i to što je omogućeno izdavanje dozvola po tzv. posebnoj (skraćenoj) proceduri kada je u pitanju učešće pripadnika bezbednosnih ili odbrambenih snaga u multinacionalnim operacijama, na međunarodnim vežbama, ili po osnovu obaveza Srbije koje proizlaze iz međunarodnih ugovora ili njenog članstva u međunarodnim organizacijama, kao i kada se radi o opremi koja se izvozi ili uvozi u humanitarne svrhe ili kao donacija, precizirao je Nikčević.

Prema dosadašnjoj zakonskoj regulativi izdavale su se dozvole za izvoz i uvoz naoruzanja i vojne opreme sa rokom važenja do jedne godine, dok je predloženim Zakonom predviđena mogućnost produženja važenja dozvole do okončanja posla, a najduže tri godine.

Ta mera imala je za cilj olakšanje poslovanja privrednicima iz ove oblasti, ističe Nikčević.

Sa istim ciljem novim Zakonom biće pojednostavljena i procedura za izdavanje dozvola, kada je u pitanju nekomercijalni izvoz i uvoz (u sajamske, ili izložbene svrhe), kao i kada se izvozi odnosno uvozi roba stečena po osnovu nasleđa ili poklona.

Do sada je ova oblast bila uređena Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene iz 2005. godine, podsetio je Nikčević.

Umesto jednog novog Zakona, u skladu sa evropskom praksom odlučeno je da budu doneta dva zakona Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, koji je Narodna skupština usvojila 31. oktobra 2013. godine i Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme čiji je predlog potvrdila Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: