"Najzad onako kako smo predlagali"

Ekonomisti su ocenili da se reformska agenda poklapa sa merama za dugoročnu makroekonomsku stabilnost koju predlažu već godinama.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

14:05

Default images

Planirano je da vlada sledeće nedelje usvoji pet ili šest reformskih zakona, među kojima su i zakon o privatizaciji i o stečaju, izjavio je ministar privrede Dušan Vujović na konferenciji za novinare u Savezu ekonomista Srbije, nakon sastanaka ekonomista, privrednika i bankara sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Usvajanje ta dva zakona će pokrenuti proces razrešenja statusa preduzeća u restrukturiranju, dodao je Vujović.

"To je važno ne samo da bi se znalo da li će preduzeća preživeti ili će ići u stečaj, nego će se ukloniti ključna prepreka za poboljšanje poslovnog ambijenta, tokova novca, pokretanje proizvodnje", rekao je Vujović.

Današnja rasprava je pokazala da se reforme planiranju na mnogo širem frontu nego ranije, rekao je Vujović, ističući da se ne govori samo o smanjenju rashoda i fiskalnoj konsolidaciji u užem smislu, već o široj konsolidaciji koja će uzeti u obzir i mogućnosti na strani prihoda i na smanjenju troškova u javnim preduzećima.

Ministar je rekao da sada postoji osnova da verujemo da će zakoni biti primenjeni.

Vujović je poručio da se u javnim preduzećima može dosta uštedeti, što bi smanjilo pritisak da se rešenje za uštede traži u smanjenju plata i penzija, ali i poboljšalo poslovni ambijent.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović naglasio je da se reformska agenda Vlade Srbije poklapa sa merama za dugoročnu makroekonomsku stabilnost koje Savez ekonomista Srbije godinama predlaže.

Vlahović je rekao da Savez ekonomista od 2007. godine i početka krize u prvi plan stavlja reformu javnog sektora, kao preduslov dugoročne makroekonomske stabilnosti.

"Govorili smo da je neophodno uraditi hitnu fiskalnu konsolidaciju, završiti restrukturiranje javnih preduzeća i privatizaciju, reformu penzijsko-invalidskog sistema, doneti novi zakon o radu, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se reformska agenda vlade poklapa sa onim što je upozoravao SES godinama unazad", rekao je Vlahović.

On je naveo da reforme zahtevaju širi društveni konsenzus i odgovornost svih u javnom životu i dodao da se nada da je sastanak sa premijerom i ministrom prvi u nizu jer, primetio je, teške reforme traže doprinos svih koji mogu da pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: