Najpoznatiji put još nema putnika

Deonica auto-puta do Crne Gore, od Uba do Lajkovca gradi se već četiri godine. Reč je o jednom od najpoznatijih puteva u Srbiji, a niko njime nije ni prošao.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

10:15

Default images

Ministarka saobraćaja, u iznenadnim kontrolama, primetila je da na deonici ne radi dovoljno radnika, što putari demantuju. Međutim, ona najavljuje da je moguć i skori raskid ugovora.

Ovaj put neslavno se proslavio po gradnji dugoj četiri godine, ali izvođači iz "Puteva Užice" kažu da uzrok tome nije mali broj radnika, što tvrdi ministarka saobraćaja posle nenajavljenih kontrola.

Rukovodilac projekta Leko Korićanac kaže da prebrojati ljude nije lako.

"Ja odgovorno tvrdim da su danas ovde na gradilištu 162 radnika, računajući tehničko osoblje i sve vrste radne snage", kaže Korićanac.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je još jednom razgovarala sa izvođačima i da će ugovor biti raskinut ako zvanična komisija bude dala izveštaje u narednih 15 ili 20 dana, da nije apsolutno sve kako su izvođači obećali i stavili u aneks.

Putari se žale na loš ugovor kojim oni sami kreditiraju gradnju puta, na zakasnelu eksproprijaciju, loše vremenske uslove i uslove za gradnju.

Na sajtu "Koridora Srbije" kao rok za završetak radova i dalje stoji 1. novembar, ali 2013. godine. Taj rok pomeran je čak 10 puta različitim aneksima ugovora. Izvođači sada kažu da nema nikakvih prepreka da svi radovi budu okončani do kraja novembra, ali ove godine.

U pokušaju da ovakve neslavne rekorde smanji, Ministarstvo saobraćaja podeliće putarska preduzeća na ona sa bele i crne liste, koja neće dobijati posao od države.

Ministarka kaže da će pojedine firme biti na crnoj listi ako ne plaćaju radnike, imaju radnike na crno, nisu platili sve svoje obaveze prema radnicima i državi, ako ne zadovoljavaju kvalitet radova, ukoliko se ne vodi računa o bezbednosti na radu, ili ako su izvođači učestvovali u bilo kojoj aferi u kojoj je dokazana prevara ili korupcija.

Korićanac smatra da praviti crnu i belu listu na osnovu nekih kriterijuma koji su trenutni na ovom gradilištu, u najmanju ruku nije dobar kriterijum. Firmu treba gledati iz drugih uglova.

Kada 12,5 kilometara bude završeno, biće to usamljena deonica usred Srbije. Za ispunjenje već pohabanih planova čeka se kineski investitor – da uradi put do Uba i od Lajkovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: