600 državnih firmi ide na doboš

Vlada Srbije će najkasnije u septembru pripremiti tender za oko 600 kompanija u većinskom državnom vlasništvu, piše Blic.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

09:05

Default images

Premijer Aleksandar Vučić i ministar privrede Dušan Vujović dogovorili su se da zakoni o privatizaciji i stečaju naredne nedelje budu upućeni u parlament, posle čega može da se priprema javni poziv za prodaju oko 600 kompanija koje se na raznim nivoima nalaze u procesu restrukturiranja, odnosno još su u većinskom državnom vlasništvu.

"Pre raspisivanja ovog javnog poziva, vlada će maksimalno promovisati nove mogućnosti koje donose Zakoni o privatizaciji i stečaju. Kako će uskoro prodaja državnog vlasništva ići mnogo fleksibilnije... očekujemo da će biti interesenata za brojne kompanije koje danas nemaju nikakvu mogućnost da nađu investitore", kaže neimenovani izvor Blica iz vlade.

"U ovom procesu jasno će se iskristalisati koje firme nemaju nikavu perspektivu i za njih ćemo morati da uđemo u proces likvidacije. Naravno, radnici koji rade u tim kompanijama, mogu da računaju na adekvatan socijalni program", navodi isti izvor.

U Vladi se, kako je potvrđeno za list, ne pripema prodaja firmi koju većina ekonomista naziva "porodičnom srebrninom države", poput Telekoma i EPS-a.

"O tome za sada postoje samo neformalni kontakti. Kada dođe vreme, krenuće se u konkretan posao. Proces će biti transparentan i podrazumevaće raspisivanje javnih poziva. Tome će prethoditi izbor privatizacionog savetnika", kaže taj izvor iz Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: