Minimalac ide pred Ustavni sud

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) uputiće Ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje zakonitosti odluke da minimalna cena rada ostane 115 dinara po satu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.07.2014.

18:18

Default images

Potpredsednik tog sindikata Zoran Mihajlović podsetio je da je Vlada Srbije donela odluku o minimalnoj ceni rada, a da se o tome prethodno nije izjasnio Socijalno ekonomski savet (SES).

Mihajlović je Tanjugu rekao da je prema novousvojenom Zakonu o radu, najpre o tome trebalo da se izjasne članovi Socijalno-ekonomskog saveta, a da ukoliko se dogovor na sednici tog tripartitnog tela ne postigne, odluku može da donese vlada nakon 15 dana.

"Socijalno-ekonomski savet nije zasedao po tom pitanju i socijalni partneri se o tome nisu izjašnjavali, već je direktno odluku donela Vlada Srbije čime je prekršen Zakon o radu", rekao je Mihajlović dodajući da su predstavnici Saveza samostalnih sindkata i UGS Nezavisnost i dalje članovi SES-a, iako se ne slažu sa izmenama Zakona o radu.

Govoreći o visini minimalne zarade Mihajlović je rekao da ona u Srbiji ne može da obezbedi egzistencijalni minimum budući da je već dve i po godine na istom nivou - 115 dinara po satu, odnosno oko 20.000 na mesečnom nivou.

"Ona bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo, odnosno da se isplaćuje samo kada poslodavac nije u mogućnosti da isplati više", kazao je Mihajlović.

Računica sindikata pokazala, dodao je, da bi minimalna cena rada sada u Srbiji trebalo da iznosi između 125 i 130 dinara po satu.

ASNS saopštio je pre dva dana da najveću odgovornost odluku da cena rada ostane na istom nivou snose lideri dva sindikata - Ljubisav Orbović i Branislav Čanak koji su "učestvovali u radu SES-a, a nisu uspeli da izdejstvuju da se minimalna cena rada poveća bar za jedan dinar".

Taj sindikat podseća da su za to vreme troškovi života porasli za 15,5 odsto, a potrošačka korpa sa 63.800 na 66.000 dinara.

"To im nije smetalo da primaju plate od nekoliko stotina hiljada dinara i da se o državnom trošku šetaju po svetu", tvrde u ASNS.

Asocijacija traži od Vlade Srbije da formira novi Socijalno-ekonomski savet i započne pravi socijalni dijalog kako bi konačno počeli da se rešavaju brojni problem, kao i da taj sindikat, ali i drugi koji se sada smatraju nereprezentativnim budu uključeni u socijalni dijalog.

Mihajlović smatra da je reč o "potrebi tog sindikata (ASNS) da bude svuda" i da je reč o "nezbiljnoj organizaciji".

Takođe je ukazao da SSSS i Nezavisnost i dalje učestvuju u radu SES-a i da je loše što se pre donošenja odluke vlade o minimalnoj ceni rada članovi SES-a nisu sastali i razgovarali o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: