Hakerski napad od 30 do 5.000 €

S interneta danas može da se naruči sve, pa i hakerski napad, prenosi portal 24.sata.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

10:41

Default images

U zavisnosti od vrste, ozbiljnosti i dužine napada, za ovu uslugu je potrebno odvojiti od 30 do 5.000 evra na sat.

Međutim, hakerima u Srbiji preti kazna do pet godina zatvora, pa je pametnije ovu veštinu iskoristiti za zaštitu firmi od ovakvih napada. Tako se bezbedno može zaraditi plata od 2.000 evra.

Na crnom tržištu za pedesetak evra može da se naruči napad ili neko drugo hakovanje poput vađenja baze podataka, šifara, spiska korisnika...

"To je često posao od 10 do 20 minuta, a ovo je samo početna cena. Za ozbiljnije sajtove, s ozbiljnijom zaštitom, cena drastično raste", kaže za “24 sata“ Jovan Šikanja, urednik portala e-sigurnost.net.

Rušenje sajtova postalo je sastavni deo političkih i ostalih obračuna na internetu. Kako “24 sata“ saznaju, za napad na sajt prosečne obezbeđenosti i posećenosti koji treba da traje sat vremena treba izdvojiti 50 dolara, dok se za nedelju dana cene kreću između 400 i 600 dolara.

"Za provaljivanje u ozbiljne sajtove, sa velikom posetom i jakom zaštitom, hakeri po satu uzimaju i 5.000 evra. Ovi napadi ne utiču samo na funkcionisanje ciljanog sajta, nego i na veliki broj drugih portala. Za onesposobljavanje jednog takvog sajta na nekoliko sati potrebno je više od 20.000 evra, a zanimljivo je da hakeri često nude popuste za velike i stalne kupce", priča izvor za “24 sata“.

Hakerski napadi na sajtove medija i državnih organa obično se izvode tako što se istovremeno pošalje na hiljade zahteva za prikaz neke prezentacije i na taj način se privremeno ili na duže staze onesposobljava servis (DDoS napadi).

"Sajtovi nekih naših ministarstava koriste zastarele platforme, pa ne morate ni biti haker da biste ih oborili, već je na Guglu moguće naći uputstva za to", kaže Šikanja.

Velike kompanije počele su da cene stručnjake koji od hakerskih napada mogu da ih odbrane. Čovek s ovim znanjem i veštinama zaradiće u Srbiji oko 2.000 evra, što je nekoliko puta više od prosečne plate, ali mnogo manje od kolega iz inostranstva koji će radeći u velikim kompanijama na godišnjem nivou da inkasiraju od 188.000 do dva miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: