Fiskalne kase samo kao dekoracija

Umesto fiskalnog, račun ispisan rukom. Nema oznaka firme, a nema ni pečata. To je svakodnevica velikog broja ugostiteljskih objekata u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

08:46

Default images

Račun za oči kupca, ali nevidljiv za državu. Tako se skriva porez, izvlači gotov novac, moguće da se i radnici plaćaju na crno - a može da posluži i kao mito.

I nećete samo kafu dobiti bez pravog računa. Takvih trikova ne odriču se ni građevinari, prevoznici, auto-perionice, butici, trafike.

Neslavnoj listi nelegalnih usluga pridružuju se i neke privatne zdravstvene ustanove. Kad vas boli, teško ćete primetiti da lekar nije izdao fiskalni račun.

Preduzetnik Andrej Brkić kaže da je to moguće tamo gde je samo jedan doktor, onda se ide na njegovo ime i lakše je prosto da se to ne prijavi u protokol pacijenata.

Poreznici će, kažu, ubuduće biti i stroži i brojniji. Dosadašnjih 600 inspektora dobiće pojačanje. Za koji dan, 1.000 kontrolora pokušaće da stane na crtu desetinama hiljada privrednika kojima fiskalna kasa često služi za dekoraciju.

"Naročito tokom letnjih meseci izražene su kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u ugostiteljskim objektima, trgovini, građevinarstvu, odnosno svim oblastima gde dolazi do prometa gotovim novcem", naveo je Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Mnogo keša skrije se u sivim tokovima. Zvanična procena kaže - do 700.000.000 evra. Dosadašnje kontrole mnogim privrednicima čine se nepravednim.

Koliko god da su brojne i česte, poreske kontrole ne mogu da iskorene promet bez fiskalnog računa, koji neretko prati i rad na crno. Ali mogu da izvrdavanje zakona makar svedu na razumnu meru.

Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta rekao je da svaka država koja zaista ima nameru da suzbije sivu ekonomiju mogla bi da otkrije kada je ona 50 odsto ili 70 odsto.

"Svakog desetog radnika možete da sakrijete, deset posto robe možete nekako da prošvercujete, ali ne možete više od pola", naveo je Arsić.

Nije samo povećan broj poreznika. Pooštrene su i kazne. Za ugostitelje uhvaćene na delu - do pola miliona, a za firme koje ne izdaju fiskalni račun od 100.000 do 2.000.000 dinara. Onoga ko krši zakon može da zatekne i katanac na bravi, ali i upadljive trake - znak da su izigravali državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: