15 solitera, a jedan vodomer

Stanari petnaestak solitera u Vranju imaju po jedan zajednički vodomer i račune za vodu plaća skupština stanara tako što prikuplja novac od svakog domaćinstva.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.07.2014.

16:53

Default images

Direktor vranjskog Vodovoda Krsta Janjić je agenciji Beta rekao da je među domaćinstvima u Vranju najveći problem u naplati vode upravo u tim soliterima.

Janjić je rekao da neke zgrade imaju tako veliki dug za vodu da bi trebalo da im se voda isključi, ali da do toga još nije došlo "iz humanih razloga".

"Kada se iz neke zgrade prijavi više od polovine stanara Vodovod ugrađuje pojedinačne vodomere u svakom stanu ali ima veći broj zgrada u naselju Ledena stena, Ogledna stanica, Blok-pošta-banka i u Lenjinovoj ulici u kojima se još potrošnja vode očitava na jednom zajedničkom vodomeru za celu zgradu", kazao je Janjić.

U takvim slučajevima, navodi Janjić, zajednički račun za vodu se deli na broj stanova i stanara u zgradi a koliki je čiji račun određuje skupština stanara, odnosno kućni savet.

U zgradama u kojima se na takav način plaća voda, na osnovu procena kućnog saveta a preko zajedničkog vodomera, računi su po pojedinačnom domaćinstvu često i trostruko veći od računa koje dobijaju domaćinstva sa pojedinačnim vodomerima.

"To su zgrade koje su starije od 20 godina a za takvu situaciju krivi su isključivo stanari koji se ne organizuju da uvedu pojedinačna brojila za šta im "Vodovod" pruža mogućnost", rekao je Janjić.

Janjić je zadovoljan prosekom naplate računa za vodu u Vranju, koja za domaćinstva iznosi 85 odsto dok je kod privrede prosek naplate oko 70 odsto.

"Od početka godine imali smo svega četiri, pet isključenja vode zbog dugova u Vranju. Obično domaćinstva nakon što dobiju opomenu pred isključenje sklope ugovor za reprogram dugova, tako da je u proteklih šest meseci sklopljeno oko 500 takvih ugovora", rekao je on.

Janjić je rekao da najveći dužnici među građanima, koji su sklopili ugovore o reprogramu, duguju između 40.000 i 100.000 dinara a najveći dužnik iz privrede je pamučni kombinat Jumko sa dugom od 228 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: