Niš: Toplana oduzima 3 stana za dug

Gradska toplana u Nišu donela je odluku o oduzimanju tri stana korisnicima grejanja koji godinama nisu plaćali račune, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 22.07.2014.

15:09

Default images

Kako su rekli u ovom javnom komunalnom preduzeću, na udaru je za sada troje vlasnika stanova u Nišu, sa milionskim dugovanjima. Direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović objašnjava da je ovaj potez donekle iznuđen:

"Postoji izvestan broj građana koji na svaki način izbegavaju da izmire obaveze prema Toplani. Dugovi pojedinih vlasnika iznose i više od dva miliona dinara, odnosno više od 20.000 evra. Godinama već oni nisu platili ni jedan račun. Mi moramo da zaštitimo i sve ostale potrošače, posebno one koji redovno i uredno plaćaju potrošnju toplotne energije, a i naše preduzeće", rekao je Maksimović.

Kako kaže, Nišlijama sa najvećim dugovima ponuđen dogovor o otplati duga na rate, ali da oni nisu pristali.

"Nudili smo vlasnicima stanova koji su najveći dužnici sve moguće varijante za plaćanje ali pošto nisu pristajali na dogovore odlučili smo da pokrenemo redovan postupak za naplatu potraživanja. Kada postupci budu završeni verujemo da ćemo, pošto dužnici tvrde da nemaju novca za plaćanje obaveza, sa izvršnim sudskim rešenjima morati da idemo na zaplenu nekretnina", navodi on.

Dodaje da zaplene nekretnina neće biti kod dužnika koji duguju 20 ili možda pedesetak hiljada dinara, ali kod onih čija se dugovanja izražavaju milionima dinara sigurno je da hoće.

U Gradskoj toplani u Nišu ističu da od neplatiša potražuje oko 1,3 milijarde dinara. Od te sume 400 miliona duguju preduzeća u restrukturisanju, a desetak procenata neplatiša korisnika usluga Gradske toplane duguje 900 miliona dinara. Protiv svih koji ne plate račun duže od šest meseci i više biće pokrenut postupak pred sudom, jer, kažu u toplani, od uredne naplate usluga zavisi izmirenje obaveza koje ovo preduzeće ima prema „Jugorosgasu”. Ovih dana dug Gradske toplane Niš prema ovom ruskom dobavljaču je oko 500 miliona.

"Ruski partner ne toleriše kašnjenje u plaćanju gasa i bilo bi opasno da dođemo u situaciju da poremetimo poslovne odnose sa „Jugorosgasom” jer bi, ako bi bila aktivirana menica, koju smo dali kao garanciju plaćanja, bio ozbiljno ugrožen naš rad. Ne smemo da dozvolimo ni da u slučaju kašnjenja u plaćanju energenata naše preduzeće plaća velike kamate, kao što je to bilo u prošlosti. To bi sigurno dovelo Gradsku toplanu u još teži položaj", rekao je direktor Gradske toplane Niš Slobodan Maksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: