Ko je nadležan za BG na vodi?

Demokratska stranka traži posebnu sednicu Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o projektu "Beograd na vodi". Nikodijević: Nemam ništa protiv.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

13:45

Default images

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da nema ništa protiv sednice na kojoj bi se govorilo o "Beogradu na vodi". Ipak on je istakao da na njoj ne bi mogle da se donose odluke, jer to nije gradski projekat već projekat od nacionalnog značaja.

"Ne vidim razlog zašto bi se u Skupštini grada, koja nema nadležnosti za taj projekat, vodila rasprava, ali nemam ništa protiv toga. Ako to bude zajednički stav svih šefova odborničkih grupa, sešćemo gradonačelnik Siniša Mali i ja i razgovarati sa svima", rekao je Nikodijević novinarima u Skupštini grada, povodom zahteva DS da se održi sednica na tu temu.

Nikodijević je istakao da je to projekat od nacionalnog značaja i da je preduzeće "Beograd na vodi" osnovala vlada, te da grad ima mali deo nadležnosti koje se tiču urbanizma.

"To nije gradski projekat i Skupština grada ima samo deo nadležnosti koji se tiče urbanizma. Ali ako postoji potreba, iako nije naša nadležnost, možemo da se ispričamo. Odluke ne možemo da donosimo, ali da se ispričamo možemo", rekao je Nikodijević.

Odgovarajući na kritike DS da će zbog današnje odluke o načinu postavljanja plovila na rekama građanima biti onemogućen pristup priobalju u delu gde će se graditi "Beograd na vodi", Nikodijević je rekao da ona pruža mogućnost da se rešenja donose u skladu sa potrebama i da ne znači da će splavovi biti uklonjeni.

Nikodijević je rekao da je veliki broj plovila postavljen bez dozvola, da ne postoje odluke ko i po kojim kriterijumima može da ih postavlja i da grad pokušava da vrati red u tu oblast.

"Pokušavamo da u toj sferi uvedemo kriterijume po kojima mogu da budu postavljeni splavovi. Većina splavova nema dozvole i ne plaća zakupninu, tako da mi na ovaj način hoćemo i da prihodujemo", rekao je Nikodijević.

Odlukom o postvljanju plovila ukinute su zone za postavljanje plovila na desnoj i levoj obali Save, s obzirom da se počelo sa pripremom planske dokumentacije za projekat "Beograd na vodi".

DS: Međunarodni tender za BG na vodi

Šef odborničke grupe DS Balša Božović zatražio je posebnu sednicu Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o projektu "Beograd na vodi", za koji smatra da treba da bude transparentiji.

"Insistiramo da se oko projekta Beograd na vodi sazove posebna sednica na kojoj bi učestvovali stručnjaci i zainteresovani građani, koji bi moglo da predlažu rešenja da taj projekat bude bolji", rekao je Božović novinarima u Skupštini grada.

On smatra i da treba da bude raspisan međunarodni tender za taj projekat, s obzirom na njegovu veličinu i značaj.

Božović je kritikovao izmene plana mesta za postavljanje plovila na delu obale Save, koje su danas usvojene, navodeći da je to štetna odluka za građane Beograda, kojom se zabranjuje postavljanje plovila na delu reke predviđenom za Beograd na vodi.

Kako tvrdi Božović, "zbog specifičnog odnosa prema invesitoru Beograda na vodi, zanemareno je da ta obala pripada Beograđanima".

Božović je istakao da svaki investitor treba da poštuje kulturu življenja u Beogradu, te da priobalje pripada građanima koji ga koriste godinama.

"Priobalje mora da pripada građanima, a današnja odluka je kao da donesete odluku da Most na Adi mogu da prelaze samo investitori, oni koji su ga gradili ili članovi DS", rekao je Božović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: