Železari nema spasa, Simpu teško

Pronalazak strateških partnera za Železaru, Simpo i Petrohemiju jedino je rešenje za njihov spas, ali nema izgleda da bi takav scenario mogao uskoro da usledi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.07.2014.

13:14

Default images

Ekonomisti ocenjuju da pre nego što počne potraga za strateškim partnerima, Simpo mora da obavi proces restrukturiranja, Petrohemija da redefiniše odnose sa NIS-om na državnom planu, dok za Železaru, tvrde, po svemu sudeći, nema spasa.

Ekonomista Ljubomir Madžar je u pogledu rešenja za Železaru izričit da joj nema spasa. "Da je bilo spasa, Ju Es Stil ne bi tek tako napustio Srbiju. Ako je iko mogao da uradi nešto, to je bio Ju Es Stil koji tehnologiju i marketing čelika poznaje bolje nego bilo ko u svetu. Ako su oni digli ruke, tu je stvar jasna", kategoričan je Madžar. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, ipak misli da postoji rešenje, pa ocenjuje da bi država uz investiciju od 100-150 miliona evra mogla da napravi dogovor sa FIAT-om da u Železari otvori pogon za galvanizaciju čeličnih limova.

Veliki problem je, međutim, kako kaže, nedostatak novca u budžetu, a nije siguran ni kolika je želja FIAT-a da to uradi.

On kaže da bi jedino održivo rešenje bilo da se Železara proda svetskim kompanijama koje imaju i rude i koks, na primer Rusima ili Ukrajincima koji imaju rudu gvožđa, i da Železara bude karika takve jedne velike kompanije koja će se baviti topljenjem i većom finalizacijom.

Savić tvrdi, da će, po svemu sudeći, ovo preduzeće nastaviti da radi kao i do sada - tako što će država pokrivati gubitke.

Savić ističe da bi za Petrohemiju najbolje bilo da se prvo redefinišu odnosi sa NIS-om u procesu nabavke i isporuke primarnog benzina, ali na državnom nivou, pa da se potom pronadje sttrateški partner za ovu kompaniju. Poželjno bi, kako kaže, bilo da Gaspromnjeft preuzme Petrohemiju, ali je pitanje koliko su Rusi zainteresovani za taj potez.

Savić podseća da je Petrohemija i na listi njavećih izvoznika, jer su njeni proizvodi traženi na evropskom tržištu, ali da zbog veoma prljave tehnologije, Evropa nije zainteresovana da ima sopstvene pogone. "Petrohemija dakle ima komparativne prednosti zbog kojih bi mogla da ima perspektivu", navodi on.

Petrohemija je u prvoj polovini ove godine u inostranstvu prodala robe za 82,4 miliona evra, čime se našla na spisku 15 najvećih izvoznika.

Ekonomista MIladin Kovačević tvrdi da Simpo ima tržište i da bi zato trebalo da se pristupi restrukturiranju te kompanije. "To znači i svođenje broja zaposlenih na određenu meru, preispitivanje programa proizvodnje. Tek nakon toga bi se mogao naći strateški partner i država bi trebalo da proda svoj udeo", navodi Kovačević.

On dodaje i da bi isti scenario trebalo da se primeni na Petrohemiju, dok bi za Železaru trebalo odmah tražiti strateškog partnera. "Ako se ni na koji način ne bude mogao naći partner, onda bi ta kompanija trebalo da uđe u stečajni postupak", zaključuje Kovačević.

Petrohemija je u dugovima od 500 miliona evra i država je spremna da pomogne da neko preuzme ove firme, izjavljivao je u više navrata premijer Aleksandar Vučić. Simpo zapošljava 4.413 radnika, Petrohemija 1.787, a Železara 5.036 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: