Nove cene osiguranja, gde uštedeti?

Od 12 učesnika na tržištu osiguranja samo jedna kompanija ima javno istaknute tarife za premije osiguranja, objavila je Asocijacija potrošača Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

12:42

Default images

"APOS je tek uz pomoć dopisa i direktnih kontakata telefonom uspela da skupi uporedne cene za obavezno osiguranje motornih vozila na našem tržištu. Jedna kompanija i pored toga nije dostavila informacije koje su u interesu potrošača", navodi se u saopštenju te organizacije za zaštitu prava potrošača.

Nova minimalna tarifa premija za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima stupila je na snagu 1. jula i povećana je u proseku za 45 odsto.
Cene obaveznog auto osiguranja (Izvor: APOS)
Pored problema sa drastičnim poskupljenjima potrošači se suočavaju sa netransparentnim tržištem osiguranja, jer od 12 članica Udruženja osiguravača Srbije koje u ponudi imaju osiguranje od autoodgovornosti samo Takovo Osiguranje ima istaknute cene na svom sajtu, navodi APOS.

APOS je podatke od ostalih dobio pomoću dopisa i kontakata telefonom, dok Milenium Osiguranje nije dostavilo svoje tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti ni na taj način.
Poreðenje cena i moguænosti uštede (Izvor: APOS)
"Većina osiguravajućih kompanija u Srbiji svoje cene su dostavljale tek nakon "odobrenja“ pretpostavljenih i uz maksimalna odlaganja. Iako je pravo na tačnu i lako dostupnu informaciju, kao što je ova o ceni, jedna od osnovnih prava potrošača. Ono što, ipak, najviše treba da brine je to što na naše dopise, do zaklučenja ovog broja, nisu odgovorili ni nadležni u Sektoru za nadzor u oblasti osiguranja Narodne Banke Srbije", navodi se u saopštenju.

Istraživanje APOS-a pokazuje da u zavisnosti od kategorije vozila potrošač na ime premije za osiguranje od autoodgovornosti može uštedeti u proseku 492 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: