80 kandidata, ko će na čelo EPS-a?

Na konkurs za izbor direktora EPS-a prijavilo se 80 kandidata i trebalo bi ga izabrati što pre, smatra vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

08:23

Default images

Obradović je na RTS-u kazao da je, što se tiče izbora direktora srpske elektroprivrede, to najtransparentniji proces koji se trenutno odvija u Srbiji i podsetio da je konkurs za izbor prvog čoveka EPS-a raspisan još prošle godine.

Na pitanje da li se prepoznao u najavi premijera Aleksandra Vučića da će u naredne dve nedelje bitri smenjeni mnogi direktori javnih preduzeća, Obradović je kazao da EPS mora da vodi najbolji kandidat i da jedva čeka da se proces izbora završi.

"Ako je ikada bila potrebnija reorganizacija to je sada jer se sada posle poplava borimo da održimo elektro energetski sistem i da sa druge strane smanjimo troškove", naveo je on.

Obradović je podsetio da je prvi plan reorganizacije EPS-a usvojen još u novembru 2012. godine i da se od tada nije mnogo odmaklo u tom procesu, odnosno da preduzeće pređe u akcionarsko društvo, da se centralizuje, da se uštedi.

Konačno je stvorena situacija da javna preduzeća budu na tapetu, da postanu efikasnija. Ne možemo da pričamo o ozdravljenju ekonomije kada su javna preduzeća glomazna i gubitaši su, naveo je Obradović.

Struja možda i ne poskupi

Govoreći o ceni struje, Obradović je kazao da bi poskupljenje rešilo samo trećinu problema i da u EPS-u ne žele da sve neefikasnosti plaćaju građani.

"Situacija je međutim veoma ozbiljna. Pored štete od poplava, uvozimo i struju. Glavna odluka o poskupljenju će zavisiti od toga koliko će nam biti obezbežđeno novca za sanaciju. Do kraja jula ćemo znati da li ćemo tražiti povećanje ili ne", naveo je Obradović.

Na pitanje da li bi reč bila o povećanju od 30 odsto ili nekom nižem procentu, Obradović je kazao da to zavisi od toga koliko će država obezbediti novca za obnovu posle poplava i dodao da se nada da prostora za povećanje cena neće ni postojati.

Kako je naveo, EPS je u saradnji sa državom napravio spisak prioriteta i prioritet je rudarski sektor u kojem je direktna štetaoko 100 miliona evra. "Mi smo tražili, čekamo da vidimo šta će od toga biti ispunjeno", kaže v.d. direktora EPS-a.

Tender za isušivanje najvećeg kolubarskog kopa tamnava Zapadno polje trebalo bi da bude objavljen sutra, a rok za prijavu će biti 15 dana, kazao je Obradović i naveo da će rok za završetak isušivanja biti maksimalno 105 dana.

Očekuje da se na tender jave najveće svetske kompanije, kako bi posao bio izvršen na vreme jer je, kako je naveo, EPS u trci sa vremenom da do početkazime osposobi najveći ugljenokop i dođe do maksimalne proizvodnje uglja.

Trenutno se iz Kolubare dobija 45.000 tona uglja, a maksimalni kapacitet je 90.000 tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: