SAM za reformu javnih preduzeća

Upravni odbor Srpske asocijacije menadžera (SAM) izrazio je podršku svakom naporu da se uvede red i kontrola u poslovanje javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

17:04

Default images

SAM podržava reforme u upravljanju javnim preduzećima koje je najavio premijer Aleksandar Vučić.

"Dobrodošli su svi napori i spremnost države da započne reforme javnih preduzeća u cilju poboljšanja efikasnosti i uslužnosti u obavljanju posla na način koji više odgovara modernom i veoma konkurentnom tržištu", navedeno je u saopštenju SAM-a.

Kako javna preduzeća obavljaju delatnosti od opšteg interesa i delimično ili potpuno koriste sredstva iz budžeta, s tim u vezi trebalo bi pojačati kontrolu njihovog rada, smatra SAM.

"Smatramo da je transparentan izbor direktora dobar početak u ovom procesu", ističu u SAM-u.

Da bi se postigao dobar izbor direktora koji bi upravljali javnim preduzećima, treba sprovesti transparentan javni konkurs, imenovati dobru i kredibilnu komisiju koja vrši odabir kandidata na osnovu jasno definisanih kriterijuma.

Isto tako, treba voditi računa da se samo imenovanjem ili promenom direktora neće sprovesti cilj do kraja, već bi trebalo i podići svest kod zaposlenih da je u procesu reforma i da su promene njena neminovnost, od prilagođavanja svih pravnih akata preduzeća do podizanja efikasnosti zaposlenih, naveli su članovi Upravnog odbora SAM-a.

"Takođe, veoma je bitno da Vlada Srbije u nadzornim odborima javnih preduzeća imenuje stručne ljude iz realnog sektora, iz uspešnih, profitabilnih firmi, koji će svojim znanjem i iskustvom iz privatnog sektora doprineti kvalitetnijem i efikasnijem vođenju javnih preduzeća i na vreme upozoriti na eventualno neostvarivanje planova ili postojanje zloupotreba. Podrška vlade u tim naporima je neophodna za nesmetani rad direktora i odbora.”

U SAM-u naglašavaju da podržavaju predlog vlade u vezi sa boljom koordinacijom resornih ministarstava po pitanju odluka koje se donose za rad javnih preduzeća, od programa poslovanja i praćenja realizacije do kontrole istih.

"Članovi Upravnog odbora SAM-a stoje na raspolaganju Vladi Srbije da svojom stručnošću i pozitivnom praksom, koju su stekli u zemlji i inostranstvu, doprinesu ovim reformama i da budu angažovani za članove odbora. Pri tome, predlažu da se naknade za članove Nadzornih odbora usmere ka dobrotvornim fondovima namenjenim za obnovu zemlje, čime bi se i time pružila podrška vladi za nastavak reformi koje su pred nama", ističu u SAM-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: