Uniforme tračak nade za Jumko

Hiljadu i četristo radnika Jumka je među 56.000 zaposlenih u Srbiji koji strepe od predstojeće privatizacije preduzeća u restrukturiranju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

16:07

Default images

B92 je proveravao u kakvom stanju je nekadašnji tekstilni gigant iz Vranja pred skoru odluku o privatizaciji ili konačnom odlasku u istoriju.

U očekivanju novih zakona o privatizaciji i stečaju, tračak nade za radnike Jumka. Isporuka 340 miliona dinara vrednih uniformi Vojsci Srbije biće ispunjena uprkos štrajku zbog dugovanja radnicima i isključenju struje zbog neplaćenih računa.

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavljuje da će Vojska Srbije do kraja nedelje potpisati novi ugovor od 200 miliona dinara s kompanijom Jumko za šivenje maskirnih uniformi, a koji treba da bude realizovan do kraja ove godine.

Gašić je posle razgovora s poslovodstvom i sindikatima u Jumku rekao da je Vojska Srbije krajem 2013. potpisala ugovor od 340 miliona dinara za šivenje novih uniformi, čija je realizacija pri kraju, kao i da Jumko od vojske može da računa na još blizu 300 miliona dinara odmah na početku 2015, što su sredstva namenjena za kupovinu novih uniformi.

"Jumko je dobio ugovor od 200 miliona dinara i od Pošte Srbije, a očekuje se i da policija izađe sa svojom narudžbinom za šivenje uniformi. Jumko u 2014. ima obezbeđene stabilne prihode. Samo mora jednom i da počne da se radi, ne mogu da se dobijaju pare, a da se ne radi", kazao je Gašić.

Ministar odbrane je naveo da je predstavnicima sindikata u Jumku, čiji članovi štrajkuju od januara, obećao da će razgovarati s ministrom privrede, ali da neki njihovi zahtevi datiraju još od 2004. godine, a kritike se uglavnom odnose na račun starog rukovodstva koje je vodilo fabriku do 2014. godine.

"Niko od članova Vlade neće dozvoliti da malverzacije ili pronevere ili bilo kakva krivična dela da ako su učinjena ovde ne budu kažnjena i procesuirana i ne budu ispitana. Naravno, to mora da radi policija i tužilaštvo. To nije posao ministara", kazao je Gašić.

Jumko je u bivšoj Jugoslaviji bila jedina tekstilna fabrika koja je proizvodila od konca do finalnog proizvoda, što i danas čini u oronulim pogonima i na zastareloj opremi.

Ipak, u poslednje tri godine proizvodnja konfekcije je stabilizovana zahvaljujući narudžbinama Vojske i javnih preduzeća. Uprkos tome, kompanija beleži ogromne gubitke koji su u 2013. godini svedeni na manje od pola milijarde dinara.

Kao i u većini preduzeća sa spiska za restrukturiranje, gubici fabrike najviše se osećaju u državnoj kasi i novčanicima zaposlenih, koji čekaju zaostale minimalce, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje staža.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Jumku Snežana Veličković rekla je novinarima da razgovor s ministrom odbrane ne znači prekid štrajka i navela da je u štrajku 650 radnika Jumka.

Uprkos tome što bi kao i ostala preduzeća u restrukturiranju trebalo da do kraja godine budu skinuti s državne milostinje, u Jumku su uvereni da će ih i u budućnosti održavati državni poslovi.

Vršilac dužnosti direktora Jumka Goran Đorđević rekao je da u toku naredne nedelje radnicima treba da se isplati redovna junska plata.

Sudbina vranjskog Jumka čeka još 160 preduzeća u restrukturiranju, ali i 584 firmi koje su i posle 8 godina od ukidanja društvene svojine i dalje u većinskom društvenom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: