Zlatar Andrejević: Nema jeftinije

Zlatar Kosta Andrejević nije imao ni malo rezervi kada je tražio subvencionisane kredite za likvidnost i investicije znajući kakve su kamate na domaćem tržištu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

15:15

Default images

"Kredit je bio interesantan zato što je kamata niska, imamo grejs period od šest meseci i dinarski je kredit, tako da se ne bojimo da ga uzmemo. Mi smo ga konkretno uzeli zato što smo imali u planu jednu novu mašinu koja će unaprediti naše poslovanje. Da nije bilo ovog kredita verovatno ne bi ni uzeli", rekao je Andrejević.

Jedna od prvih mera Vlade Srbije za oporavak privrede jesu subvencije kamata na dinarske kredite preduzećima. Država je izdvojila 62 miliona evra na osnovu kojih bi banke mogle da odobre preko milijardu evra kredita. Interesovanje je veliko pa je 90 odsto takvih kredita za manje od dva meseca već odobreno. U bankama nisu iznenađeni interesovanjem, ali kažu da to nisu pokloni jer se odobravaju na rok od godinu i po dana sa šest meseci počeka i to za one najbolje, a ne kompanije u problemima.

"Kamata je prilično atraktivna znači nekih pet procentnih poena je na godišnjem nivou, što je u proseku upola jeftinije nego bilo koji komercijalni dinarski kredit u ovom trenutku", objašnjava Milica Branković iz Prokredit banke.

Primećuje se, kaže, prilično povećan obim likvidnosti kada imaju subvenciju, zato što banke upumpavaju novac u sistem i nekako se pokreće ta likvidnost. Posle isplate samih subvencija primetan je pad, ističe Brankovićeva.

Za subvencionisane kredite može da se kaže da nagrađuju najbolje firme i to za određene namene jer sa skupim kamatama nema konkurentnosti.

U okviru svakog projekta vodi se računa da jedan deo dobiju mala preduzeća, srednja preduzeća i tek jedan deo da dobiju velika preduzeća, istakla je Sonja Miladinovski iz Sosijete Ženeral banke.

Objašnjava da se vodi računa o tome da ne bude previše refinansiranja, i da stari budu zamenjeni ovim jeftinijim i novim. To je dobro, kaže Sonja Miladinovski, jer moraju da se finansiraju novi projekti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: