Sporo grade, država gubi strpljenje

Ministarka građevine Zorana Mihajlović ponovo je zatekla poluprazno gradilište auto-puta na deoici Ub-Lajkovac.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

14:37

Default images

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture počelo je da pravi crne i bele liste izvođača koji se anagažuju na važnim projektima, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, prilikom obilaska gradilišta Koridora 11, na deoici Ub-Lajkovac.

Mihajlovićeva je na celoj trasi budućeg auto-puta prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca zatekla oko 50 radnika od predviđenih 210.

Mihajlovićeva je podsetila da je država produžila rok izvođačima radova - Planumu i Putevima Užice - do 30. novembra da moraju da završe tu deonicu dugu 12,5 kilometara, a koja se gradi još od 2010. godine.

Tada je aneksom ugovora utavrđeno da izvođač radova mora da dostavi preciznu dinamiku sa koliko radnika i šta će raditi, rekla je Tanjugu ministarka tokom nenajavljene kontrole.

Mihajlovićeva je i početkom maja nenajavljeno obišla tu deonicu i tada je takođe zatekla svega desetak radnika i opomenula izvođače radova.
(Tanjug)
Mihajlovićeva je kazala da kada komisije izlaze, obično sve vrvi od radnika i da je moguće da su postojale dojave da će biti kontrole.

"S druge strane, kada izađu timovi mlađih inženjera, ili, evo, ja, onda se ispostavi da na celoj trasi umesto 210 radnika imamo 51 ili 52 na celoj trasi", naglasila je ministgarka.

Ona je rekla da sa tim brojem ljudi izvođači verovatno neće stići da završe posao do 30. novembra.

"Država neće tolerisati takve stvari i još jedna ovakva kontrola i može se desiti da izvođač izgubi posao. Nije to želja države, a verujem ni radnika. Ali, mi moramo da uvedemo red", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, na osnvu crnih i belih lista izvođača, sve firme koje ne budu poštovale rokove gubiće posao i neće moći da dobiju ni jedan drugi u budućnosti.

Mihajlovićeva je rekla da to nije smislila Vlada Srbije, već da to predviđa Konvencija 94 Međunarodne organizacije rada, i da ne razume zašto se to nije primenjivalo i u prethodnom periodu.

Ona je istakla da će to ministarstvo voditi računa o tome i da neće dozvoliti da se neodgovorno troši novac građana obzirom da se radovi na deonici Ub-Lajkoac finansiraju z budžeta.

"U narednih mesec dana, ako se stvari ne budu se odvijale prema utvrđenoj dinamici, bojim se da ćemo imati problem sa izvođačima“, rekala je ona.
(Tanjug)
Govoreći o kvalitetu asfalta, Mihajlović je rekla da to ministarstvo u poslednjih mesec i po dana radi na njegovoj proveri, bez obzira da li je reč o putevima ili mostovima.

Ona je rekla da Ministarstvo čeka izveštaj nadležnog instituta kako bi se utvrdilo šta se desilo sa asfaltom koji je postalvjen na mostu kod Beške.

Napomenula da su u prethododm periodu postojali problemi i sa kvalitetom projekata i da će novi Zakon o planiranju i izgradnji predvideti i da projektanti moraju da daju garancije za svoje projekte.

Mihajlovićeva kaže da se ne sme više događati da se čak 20-30 odsto naknadno izmeni projekat, jer se tako dosta povećava vrednost radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: