Mihajlović: Rudari, hvala vam

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je rudarima slavu Svetog Prokopija i poručila da su veoma važni za državu i da će imati podršku vlade.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.07.2014.

12:34

Default images

Mihajlović je u Baroševcu kod Lazarevca prisustvovala lomljenju slavskog kolača zajedno sa ministrom za energetiku Aleksandrom Antićem, nakon čega su položili vence u mestu Rudovci na spomen ploču rudarima-štrajkačima, poginulim 1939. godine.

"Rudari su pokazali ne samo koliko je težak život koji vode, već i kako se odnose prema svojoj državi i vladi, naročito rudari Elektroprivrede i podzemne eksploatacije uglja, koji su pokazali da veruju u državu i podržali Zakon o radu. Neizmerno im hvala zbog toga", naglasila je Mihajlović. Ona je kazala da su rudari dali podršku vladi koja želi da se odvoji rad od nerada i da napravi brže i krupnije korake u reformama. Mihajlović je istakla da EPS mora da bude reformisan i da država bude efikasnija i ostvaruje privredni rast.

Antić je takođe čestitao slavu svim rudarima koji se žrtvuju da bi gradjani Srbije imali struju i normalno živeli. On je istakao da su rudari tokom majskih poplava i nakon njih pokazali koliko se žrtvuju i danonoćno radili kako bi se stabilizovao elektroenergetski sistem.

Ministar za rad Aleksandar Vulin je, čestitajući slavu zaštitnika rudara, rekao da je izmenjeni Zakon o PIO vodio računa da rudari ne izgube beneficije koje imaju i da je vlada pokazala da ceni njihov rad.

Slava - pomen na tragediju iz 1893.

Rudari Rudnika mrkog uglja "Rembas" iz Resavice, obeležili su danas u Senjskom Rudniku, najstarijem rudniku uglja u Srbiji i budućem Gradu muzeju, slavu rudara svetog Prokopija i podsetili na rudarsku tragediju koja se dogodila u rudarskoj jami "Ciganski potkop", na ovaj dan 1893. godine.

Slavski kolač iz jame "Aleksandrov potok", koja će uz pomoć fondova Evropske unije, postati Eko muzej pod zemljom jedinstven u svetu, rudari su, kako to rade tradicionalno, na svetlost dana, pred sveštenike, kolačare i goste dogurali u vagonetu punom uglja.

Liturgiju, uz ceremoniju sečenja slavskog kolača, služili su sveštenici iz Resave i crkve "Vaznesenje Gospodnje" srednjovekovnog manastira Ravanica kod Chuprije.

Posle ceremonije sečenja slavskog kolača, rudari su posetili stare rudarske jame, položili vence i cveće na ulazu u jamu "Ciganski potkop" gde je održan i pomen i odata počast stradalim rudarima.

Zvanično, kopanje uglja u Senjskom rudniku počelo je 1853. godine. Za Sensjki rudnik je vezana istorija ugljarstva i industrijalizacije Srbije, a ovde je snimljen i film "Petrijin venac" po delu akademika Dragoslava Mihailovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: