Vučić: Smena direktora pa konkursi

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će u javnim preduzećima biti krupnih i temeljnih reformi i da će do 4. avgusta biti promenjeni direktori mnogih preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta, Blic

Ponedeljak, 21.07.2014.

08:43

Default images

"Tu će biti krupnih, temeljnih promena. Ne možemo da idemo u bilo kakve mere i fiskalnu konsolidaciju, bilo bi besmisleno ukoliko ne idemo u reforme javnih preduzeća, ne idemo u rešavanje problema preduzeća u restruktuiranju...zato što će to da nam pojede sve što uštedimo", rekao je premijer u intervjuu za list Blic.

"Za nas je najvažnija reforma javnih preduzeća i ono gde smo kasnili, a u prvih 100 dana ćemo da odradimo, biće promene direktora mnogih firmi i to pre 4. avgusta", rekao je Vučić. Vučić je kazao da će svi direktori biti izabrani na konkursu.

"Pre toga za vršioce dužnosti direktora u tim preduzećima bio sam spreman da postavim ljude koji u javnosti važe da su sposobni, jer se uvek govorilo da su to partijska preduzeća", rekao je Vučić.

On je podsetio da je sa privrednicima, među kojima su Miodrag Kostić i Milan Beko, razgovarao o tome da preuzmu rukovođenje železnicom ako su sposobni.

"Ja im već godinu dana nudim da pokažu šta mogu u železnici, na teškom primeru. Još čekam odgovor", naveo je Vučić.

On je rekao da mu ne treba nijedan čovek iz Srpske napredne stranke, čiji je lider, na čelu javnih preduizeća i da će se to sada i videti.

On je rekao da će ministar privrede Dušan Vujović, kome je pridodat resor finansija posle ostavke Lazara Krstića, biti ministar finansija, a da će tek biti odlučeno ko će biti ministar privrede.

Na pitanje koliko Srbiji šteti što se sve češće čuju različiti stavovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predstavnika vlade, Vučić je naveo da svako ima svoje ustavne nadležnosti.

"I jedni i drugi se toga držimo. Mislim da predsednik dobro obavlja svoj posao", kazao je Vučić.

Premijer je rekao i da realizacija Južnog toka zavisi od dogovora EU i Rusije i naveo da je ugovor o tom gasovodu dobar za Srbiju i da je to rekao svim zapadnim predstavnicima.

Rak rane - Železara, Petrohemija, Simpo

Zakon o radu je neka vrsta vododelnice između Srbije prošlosti i Srbije budućnosti. Taj zakon i njegove suštinske norme niko u budućnosti neće menjati, jer znaju da je to rezultat pametnog promišljanja, rezultat onoga što je ceo svet od nas očekivao, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je potrebno da usvojimo još neke reformske zakone, poput onog o privatizaciji, i naglasio da ono što je važno jeste da je ovo deo reformi koje treba da dovedu do stvaranje boljeg investicionog ambijenta.

"Zakon o radu nije donet da nekog štiti, već da stvori najbolje moguće uslove za ulaganje u našu zemlju, da poslodavci mogu da ostvare profit, da mogu da plaćaju i zaposle radnike", rekao je Vučić. "Kod nas sve mere koje znače nešto dobro za zemlju nailaze na otpore", rekao je premijer, podsećajući i na slučaj "Jata", kada su tamo bili protiv privatizacije "kada smo objašnjavali da ćemo imati bolju kompaniju, više aviona".

"Sada niko ne pita šta je sa jednim našim jedinim ispravnim avionom i četiri neispravna aviona, jer sad imamo 10 'erbasova'. Svi su zaboravili kakve smo muke prošli. E, to je naša Srbija. Za sve dobro moraju da postoje protesti i otpori, ali bez obzira koliko bili snažni ili jaki, moramo da uradimo sve što je važno za budućnost Srbije", rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je naveo da se situacija sa "Ikarbusom" razvija dobro i uskoro će to biti završeno, kao i FAP.

"Naše rak-rane su Železara Smederevo, Petrohemija, Simpo, i ako te tri kompanije uspemo da rešimo, to bi bio veliki uspeh", rekao je on.

Premijer je naveo i podatak da je na spisku najvećih dužnika za porez "Zastava oružje" sa 70 miliona evra.

"A hiljade ljudi iz te firme je bilo na protestu. Sad ja vas pitam, o čemu se radi? Država uzima od svih poreskih obveznika da bi plaćala za nešto gde se nedovoljno, malo ili nimalo ne proizvodi. Država ih izdržava i još se bune protiv takve države. Nije država ćup iz kojeg može da se uzima koliko hoće i kad god hoće. Nekome morate da uzme da biste nekom dali", rekao je premijer.

Vučić je napomenuo da je zakon o stečaju i privatizaciji važan.

"Mi hoćemo da pomognemo radnicima u fabrikama u restrukturiranju. Hoćemo da vidimo gde tu ima posla kako bi država pomogla", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

338 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: