Šta je lek za loše privatizacije?

U većini preduzeća u kojima je propala privatizacija, novi vlasnici i sindikati prebacuju odgovornost jedni na druge, prenosi RTS.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.07.2014.

15:13

Default images

Sudeći prema najvama zakonodavca, novi zakoni o radu, stečaju i privatizaciji trebalo bi da raščiste ovakvo stanje, ocenjuje Javni servis.

Preduzeće "Zavarivač" u Vranju posle raskida ugovora o privatizaciji sa šabačkom "Galeb grupom" sada čeka sudbinu zajedno sa preostalih 150 firmi u restrukturiranju.

Međutim, "Galeb grupa" smatra da je oštećena jer je uložila oko pet miliona evra, a da je u teškoće ušla posle dirigovanih štrajkova zbog kojih je firma izgubila međunarodne poslove i šansu za ozdravljenje.

"Moram da kažem da je naše iskustvo sa sindikatom 'Zavarivača' bilo loše jer smo stalno imali od 90 do 100 ljudi svaki dan na bolovanju. To je činilo veliko opterećenje uz veliki broj administrativnih ljudi", ističe Radoslav Veselinović iz "Galeb grupe".

U "Zavarivaču" tvrde da su od novog vlasnika očekivali ozdravljenje, a ne nastavak lošeg vođenja i da je pretrpljena šteta precenjena.

"To je čista laž, iz prostog razloga što su oni došli u jedno preduzeće koje je imalo godišnji obrt od šest miliona evra. Kada su oni došli, napravili su samo 1,5 milion evra obrta. To što su oni bili nesposobni da rade sa ovakvom firmom kao što je 'Zavarivač' to je njihova nesposbnost, a ne nečija druga", tvrdi Stevan Rac iz SSSS-a.

Zli radnici ili zle gazde, otvara se pitanje zašto je u Srbiji tako teško napraviti profit na obostrano zadovoljstvo - i radnika i vlasnika firme.

Analitičari tvrde da će uvek postojati netrpeljivost između rada i kapitala, ali da je glavno rešenje pokretanje privrede i povećanje kolača za raspodelu između dve strane.

"Ovo je šansa da se nešto uradi. Teško je reći da će ona biti ostvarena, ali ipak neka šansa postoji. Zato se treba usredsrediti na ekonomski razvoj od koga će biti bolje i radnicima i nezaposlenima i penzionerima, a ne pričati sterilne priče da štitimo nekakva prava koja sada u suštini i ne postoje", objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Ipak, glavni strahovi od novog Zakona o radu su otkazi i to, čini se, više kod državnih i administrativnih, nego radnika u privatnom sektoru.

"Bilo je dosta primedbi zašto smo naveli sve razloge na osnovu kojih možete da dobijete otkaz. To je u korist i radnika i poslodavca. Radniku da zna pod kojim uslovima može da bude otpušten i ni pod kojim drugim uslovima ne može, a poslodavcu da zna pod kojem i jedinim uslovom može da kazni nekoga", ističe resorni ministar Aleksandar Vulin.

Nova pravila ili novi život zavisiće i od zakona o privatizaciji i stečaju koji traže vreme od najmanje nekoliko meseci. Privreda, odnosno, državni aparat može da pravi gubitke ali to mora neko da plati, a sve rezerve su iscrpljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: