Povrće iz PKB uprkos varljivom letu

I pored varljivog leta i naglih promena temperature, u "Hortikulturi" Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) nadaju se da će ostvariti planiranu proizvodnju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.07.2014.

11:50

Default images

Na prodajnim mestima PKB "Hortikulture" u industrijskoj zoni korporacije i u Bulevaru despota Stefana ovog leta zabeležen je veći promet.

U PKB-u ističu da su Beograđani tražili koji kilogram paprike više, a bili su zadovoljni izgledom i ukusom robe.

Povrće je sveže, proverenog kvaliteta, a do kupaca se dolazi brzo, jer su plastenici u Padinskoj Skeli od prvog prodajnog kioska PKB-a udaljeni svega 2,5 kilometara, a od prodavnice u Beogradu 12 kilometara.

Od planiranih 57 tona krastavaca do 24. juna u PKB "Hortikulturi" proizvedeno je 52 tone.

Biljke su doživele temperaturni šok, pa je smanjena oplodnja paradajza. Neke cvetne grane "abortirale" su posle pada temperature u plastenicima sa 36 na 19 stepeni, objavljeno je u "Poljoindustriji", listu koji izdaje PKB.

Vreme nije pogodovalo rastu lubenice, pa je rasad presađen na otvoreno polje 15 dana kasnije od plana. Usev je u fazi formiranja ploda, dobro izgleda i u "Hortikulturi" očekuju dobar rod prvog zasada lubenice posle pauze od 14 godina.

Rade Đurović, upravnik radne jedinice PKB "Hortikultura", rekao je da je od početka berbe ubrano 35 tona paradajza, 60.000 komada ljutih papričica i 1.500 kilograma paprike.

"Krastavce, paradajz, papriku i ljutu papričicu nudimo svojim kupcima po maloprodajnoj ceni. Očekujem da će cena krastavaca rasti, a intenzivno ćemo ga proizvoditi do sredine oktobra, kada će njegovo mesto zauzeti salata", naveo je Đurović.

On je dodao da su našli i povoljno mesto i zasadili 20.000 komada crvene paprike "slonovo uvo" za ajvar, koja će biti navodnjavana sistemom kap po kap.

"Prodavaćemo je na džakove, takođe po maloprodajnoj ceni, a nadam se da ćemo proširiti proizvodnju", najavio je Đurović.

On je napomenuo da će povrtari iskoristiti svaki pedalj zemlje u "Hortikulturi" da proizvedu što više povrća, a ove godine i bostana.

Prvi rasad kupusa, karfiola, kelerabe i kelja već je ponikao, a kupusnjače se rasađuju od 15. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: