Fijat punto odsad elektromobil/FOTO

Auto-moto savez Srbije predstavio je danas svoj prvi elektro-automobil i najavio da bi mogao da pokrene i proizvodnju ukoliko bude narudžbina.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

14:42

Default images

To nije prvi pokušaj da se napravi srpski elektro-automobil, do sada ih je bilo dvadesetak, ali je automobil AMSS na struju poseban po tome što auto nije izgubio performanse.

Ima bolje baterije i sistem koji prilikom kočenja dopunjuje baterije, tako da manje troši u gradskoj vožnji, rečeno je na konferenciji za novinare u Centru za motorna vozila AMS.

Stručnjaci AMS su prvi svoj elektro-automobil napravili od fijat punta, koji su prepravili kako bi dobili štedljivije službeno vozilo. "Mi smo ovo uradili kao eksperiment, ali nemamo ništa protiv ni da počnemo proizvodnju", rekao je direktor CMV AMSS Milan Božić.

Glavne karakteristike punta na električni pogon su: elektromotor snage 40 kilovata, težina otprilike kao i pre vađenja dizel motora i rezervoara, potrošnja 150 do 200 dinara na 150 km, što zavisi od toga kada se puni, može da razvije maksimalno nešto više od 130 km na sat, s maksimalnim obrtnim momentom od 140 njutn-metara, naveo je Božić.
Foto: Tanjug
Da bi se baterija maksimalno napunila potrebno je šest sati, a već za jedan sat punjenja baterija se napuni 30 do 40 odsto. Automobil troši struju kao, na primer, bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti.

Zanimljivo je da automobil ima odlično ubrzanje, s obzirom na to da mu je potrebno između šest i sedam sekundi da razvije brzinu između 60 i 80 km na sat, istakao je Božić.

On je rekao da je cilj AMSS-a da svoja vozila za službu pomoći na putu preprave zbog potrošnje.

Kako je naveo, životni vek litijum-jonskih baterija je oko osam godina odnosno 3.000 punjenja i za to vreme je ušteda tolika da otplati još dva takva automobila.
Foto: Tanjug
U izradu prvog automobila je potrošeno oko 20.000 evra, ali će svaki sledeći električni punto biti jeftiniji, pa se očekuje da prepravljanje punta na električni pogon košta oko 12.000 evra, s obzirom na to da samo za baterije treba izdvojiti oko 7.000 evra.

Ubačen je slovenački elektromotor koji košta oko 1.000 evra.

Božić je kazao da može bilo koji automobil da se prepravi, ali da za sada mogu da govore o troškovima samo za punto.

On navodi da bi, ukoliko bude 10 i više narudžbi za jedan automobil, AMSS pronašao nekog proizvođača i s njim pokrenuo proizvodnju, ali da im se za sada ne isplati da rade pojedinačno za svako vozilo.

"Bešuman, kreće iz druge"

Električni punto, koji je testirao novinar Tanjuga, potpuno je bešuman i odlično prima gas, ali se treba navići na papučicu koja reaguje tek od polovine njenog hoda.

Takođe, automobil, kome je ostavljen manuelni menjač, može da krene iz druge brzine i u tom prenosu može da se vozi sve do 100 km na sat, tako da u gradskoj vožnji nema potrebe prebacivati u treću brzinu.
Foto: Tanjug
Za vožnju u rikverc nije potrebno dirati menjač, već samo pritisnuti određeno dugme.

Automobil je na putu stabilan i gotovo da nema razlike tokom vožnje.

Božić kaže da će taj automobil uskoro biti ispitan i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega će dobiti dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj.

On je naglasio da svuda u svetu stimulišu korišćenje automobila na električni pogon, na primer, besplatnim parkingom i garažama, dozvolom za vožnju u žutoj traci i na druge načine.

Božić je dodao da u Holandiji u svakoj ulici postoje utičnice za tu namenu, kao i da je u Norveškoj najprodavaniji automobil Tesla na struju.

Električni automobil predstavlja revoluciju u oblasti proizvodnje automobila, ne zahteva skupe popravke i servis, moderan je ekološki proizvod, ekonomičan i umesto tečnih i gasovitih goriva koristi struju, kažu u AMSS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: