Ponovo teče “Voda voda“

Preko puta bivše fabrike koju je zbog duga uzeo Vlade Divac, pod istim imenom otvoren novi pogon, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 16.07.2014.

21:09

Default images

Preko puta u korov zarasle nekadašnje fabrike "Voda voda“, sada "Laruči voda“ u Banji Vrujci kod Mionice, čiji je vlasnik proslavljeni košarkaški as Vlade Divac, nedavno je u nekadašnjoj hali "Sinalka - Srbija“ montiran novi pogon za flaširanje.

Iz fabrike će, prema pisanju Novosti, ponovo izlaziti nekada popularna "voda voda“ u prepoznatljivoj četvrtastoj ambalaži. Novi pogon otvorio je Vojin Đorđević, koji protiv Divca vodi sudski spor, optužujući bivšeg košarkaša da mu je preoteo vlasništvo nad fabrikom "Voda voda“, vrednom više od 10 miliona evra, podseća list. Brend je, kako navode Novosti u vlasništvu kompanije "Grenki list licenciranje“, koju je Đorđević osnovao u Sloveniji.

Radnici "Laruči vode“, koji su insistirali na anonimnosti, vele da su u fabriku poslednji put kročili januara prošle godine. Tada su dobili rešenja da su na kolektivnom godišnjem odmoru koji traje do danas. Na ulaznoj kapiji od tada je katanac. Fabrika godinama ne radi, a radnici nisu primili bezmalo 20 plata.

"Ne pamtimo kad smo videli vlasnika, od marta ove godine ne pojavljuju se ni direktor, niti bilo koji njegov saradnik", kaže radnik "Laruči vode“.

"Nekolicina nas tužili smo ga za neisplaćene zarade, imamo pravosnažne i izvršne sudske presude, ali šta vredi kad dugovanja ne možemo da naplatimo. Neko je bio brži, popisao je i zaplenio sve što je u fabrici vredelo, uključujući i kompletnu liniju za punjenje flaša. Platu ne primamo, nemamo od čega da živimo, nas država juri za neplaćene račune za vodu, struju, banke za rate kredita, a Divca niko ne pita što nama za plate duguje silne pare".

Nema kome se u državi nisu obraćali poslednjih godina, ali slaba vajda. Nedavno su, kažu, pisali i premijeru Aleksandru Vučiću, obavestili ga šta se sa fabrikom dešava, kakva ih je sudbina zadesila. I dok na papiru zaposleni u "Laruči vodi“ pokušavaju da isteraju pravdu, nekadašnji vlasnik, Vojin Đorđević angažovao je 24 radnika u hali nekadašnje fabrike "Sinalko - Srbija“ na proizvodnji "voda vode“.

"Montirana je nova oprema, a proizvođači proveravaju projektovani kapacitet i obučavaju radnike. Nova fabrika imaće licencu za korišćenje brenda i ambalaže "Voda vode“, koja će u početku biti plasirana na tržištu Srbije, očekuje se veliki broj inostranih porudžbina. Među zaposlenima ima i iskusnih radnika koji su bili u "Laruči vodi“, pre njene propasti", kaže izvor "Novosti“.

Penzionisani radnik "Vode vode“ podseća da je pre sedam godina Divac, na ime pozajmica koje mu je davao, istoimenu fabriku uzeo od tadašnjeg vlasnika Vojina Đorđevića, prvog čoveka nekadašnje kompanije "Si end Si“ iz Subotice. Divac je angažovao beogradsku agenciju "Ces Mekon“ i Zvonimira Nikezića da rukovode fabrikom.

"Mesečno, Divac je "Ces Mekonu“ davao 15.000 evra da završava dokumentaciju u vezi sa restrukturiranjem firme. Istovremeno, nekadašnji košarkaški as, sadašnji veliki humanitarac, u fabriku nije ulagao ni dinara, plate su jedno vreme, dok ih nije potpuno ukinuo, bile mizerne i neredovne, a prethodno je obustavio isplatu prevoza i toplog obroka. Na drugoj strani, ljudi iz "Ces Mekona“ redovno su primali ogromne plate. Posle raskida sa agencijom Zvonimira Nikezića, direktori su se menjali kao na pokretnoj traci, ali su im novčanici, po pravilu, bili prepuni, dok smo mi čekali mukom zarađenu crkavicu...", priča sagovornik Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: