"Zakon ukida mnoga radna prava"

Konfederacija slobodnih sindikata upozorila je da se Zakon o radu menja na silu, bez pravog socijalnog dijaloga i javne rasprave.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

09:48

Default images

Konfederacija zbog toga zahteva od Vlade Srbije da pokrene hitnu javnu raspravu sa legitimnim socijalnim partnerima pre konačnog usvajanja novog Zakona o radu.

Konfederacija je zatražila i da se obezbede mehanizmi za uspostavljanje "najšireg socijalnog i društvenog dijaloga uz učešće svih društvenih činilaca u cilju stvaranja države socijalne pravde".

"Da se spreči javno kompromitovanje zaposlenih i radničkih predstavnika i sindikata iz javnog sektora u javnosti, iznošenjem netačnih i iskonstruisanih dezinformacija i da se omogući Konfederaciji i drugim sindikatima slobodan pristup medijima za iznošenje naših stavova i argumenata", saopštili su iz Konfederacije.

U saopštenju koje je naslovljeno sa "Zašto smo protiv robovlasničkog Zakona o radu" se navodi da će se ukoliko se ovakav Predlog usvoji u Skupštini Srbije, izgubiti mnoga, teškom mukom i radničkom borbom, stečena prava. "Ne verujte njihovim obrazloženjima i dobrim namerama, jer ova vlast nije socijalno odgovorna prema nama i pokazala je jasno da štiti samo interese vlasnika kapitala, a ne i nas radnika", navodi lider te sindikalne organizacije Ivica Cvetanović u saopštenju.

"Od ugovora o radu, radnog vremena, rada na određeno vreme, elementa za utvrđivanje zarade, godišnjeg odmora, slobodnih dana, isplate otpremnine,kolektivnih ugovora, zaštite radničkih predstavnika i otkaza, idejni tvorci novog Zakona o radu su se potrudili da mnoga naša stečena prava radnika, koja se garantuju Ustavom Republike Srbije, Konvencijama Međunarodne organizacije rada i Evropskom socijalnom poveljom, jednostavno izbrišu", navodi on.

Cvetanović navodi da Predlog Zakona o radu predviđa da poslodavac može da zaposlenom odredi duže radno vreme od 8 sati dnevno, kao i mesto rada i raspored vašeg radnog vremena kako njemu odgovara, bez obaveze da svoju odluku obrazloži opravdanim razlozima.

Takođe, poslodavac u Pravilniku o radu, koji sam utvrđuje, može da menja početnu zaradu zaposlenog bez donošenja Aneksa ugovora o radu, što u slučaju spora otežava položaj radnika, dok će prekovremeni rad biti obaveza, ako poslodavac proceni da je to za njega povoljnije, bez obaveze da da radniku obrazloženje niti da mu plati prekovremene sate, piše u saopštenju.

Rad na određeno vreme je do dve ili tri godine, a u određenim slučajevima i duže, bez obaveze poslodavca da radnika primi „za stalno“, ako zaposlenog proglase za tehnološki višak ili je pred penzijom, smanjuje mu se otpremnina. Priznaje se samo minuli rad kod sadašnjeg poslodavca, a ne i ukupni radni staž. Za rad u smenama neće više biti uvećanja zarade.

Kako se dodaje, poslodavac može da pošalje radnika, bez obrazloženja, da radi kod drugog poslodavca gde su radna prava i zarada manji.

Poslodavac može zaposlenom i da da otkaz ugovora o radu bez ikakvog obrazloženja, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: