“Moj plan socijalno izvodljiviji“

Ministar privrede Dušan Vujović rekao je da Srbija želi da sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF) ove godine postigne sporazum o trogodišnjem zajmu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2014.

16:47

Default images

Taj sporazum bi, prema njegovim rečima, doprineo ostvarenju ciljeva u vezi sa državnim dugom i deficitom budžeta.

Vujović koji je i vršilac dužnosti ministra finansija, u razgovoru za agenciju Blumberg objasnio je da bi se time olakšalo smanjivanje potrošnje i ublažile posledice budžetske štednje.

Ministar je dodao da Srbija želi da nastavi razgovore sa MMF-om, u nadi da će oni biti uspešno završeni do kraja septembra ili početka oktobra.

To bi se, kako je rekao, poklopilo sa trenutkom kada treba da budu potvrđeni rebalans državnog budžeta za 2014. i budžet za 2015. gopdinu.

Rekao je da bi razgovori sa MMF-om bili šansa za razmatranje ublažavanja monetarne politike i da se od MMF traži "da popusti s nekim od monetarnih instrumenata".

Blaža monetarna politika bi, kako dodaje Vujović, bila u redu pri izuzetno niskom nivou inflacije od 1,3 odsto.

Ministar navodi da Vlada treba da napravi ukupnu uštedu od oko 1,4 milijardi evra tokom tri godine kako bi manjak spao na oko jedne milijarde.

Cilj je takođe da se stabilizuje nivo javnog duga, rekao je on.

Govoreći o doskorašnjem ministru finansija, Lazaru Krstiću koji je u subotu podneo ostavku, Vujović je rekao da je Krstić bio za reforme zasnovane na politici pod njegovom kontrolom.

Takav pristup, po rečima ministra privrede, smanjuje fiskalne rizike, ali ne mora uvek biti politički i društveno izvodljiv.

"Ja bih želeo da proširim okvir političke konsultacije i koordinacije i da okupim sve zainteresovane strane koje predstavljaju različite grupe koje će morati da apsorbuju teret reformi tokom naredne dve do tri godine, ili da se suoče sa sumornim izgledima u mnogim budućim godinama", objasnio je Vujović.

Vujović je rekao da je njegov plan "podjednako kredibilan, ali socijalno izvodljiviji" program koji bi smanjivao deficit za po 500 miliona evra godišnje do 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: