Ostavka nije farsa, podržavam zakon

Bivši ministar finansija Lazar Krstić izjavio je da Srbija mora da pokaže da su njene javne finansije održive.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

20:57

Default images

"Da li je za to nužno smanjenje penzija od 20 odsto i plata u javnom sektoru od 15 odsto odmah da bismo pokazali ozbiljnost? Nije, možemo da kupimo još vremena i pokušamo da uradimo neke stvari, ali mnoge od tih stvari smo pokušavali ranije", rekao je Krstić za RTS.

Krstić, koji je juče podneo ostavku, naveo je da je smatrao da je bolje da se odmah ide na agresivne mere fiskalne konsolidacije kako bi resursi bili preusmereni na razvoj.

Upitan da li je glavno neslaganje bilo oko smanjenja penzija od 20 odsto, Krstić je odgovorio da je to bila "čitava dinamika".

"Naša situacija je takva da se ništa nije preduzelo pet, šest godina. Mi smo sa povećanjem penzija i nerešavanjem pitanja ogromnog broja zaposlenih podigli javni dug za oko šest milijardi samo po tom osnovu", rekao je Krstić.

Istakao je da je račun toliki da nije dovoljno samo smanjenje plata i penzija i povećanje cene struje da bi Elektroprivreda Srbije ostala likvidna, nego je neohodna i efikasna borba protiv sive ekonomije.

Upitan zašto je baš juče podneo ostavku, Krstić je odgovorio da je jedan od razloga i da bi budući ministar finansija imao dovoljno vremena za rebalans budžeta, za koji je potrebno mesec, mesec i po dana.

Dužnost ministra finansija trebalo bi da preuzme ministar privrede Dušan Vujović.

Na pitanje da li je njegova ostavka "farsa da bi se skrenula pažnja" sa izmena Zakona o radu, kao što tvrde opozicione stranke, Krstić je odgovorio da podržava taj zakon i da misli da je odličan.

"Za mene je neodgovorno što se sve svodi na politiku. U situaciji kad smo u krizi, to bi moralo da prestane. Postoje stvari koje moraju da se urade i toliko su dugo odlagane da su dospele na naplatu u obimu koji je socijalno ogroman. Moramo da vidimo šta je socijalno moguće sprovesti i ta odluka je na premijeru i na Vladi, jer tu je politički kapital", rekao je Krstić.

Ocenio je da kritikovanje zarad postizanja jeftinih političkih poena "prevazilazi neodgovornost" i upitao šta je alternativa.

Dodao je da se ne vraća u Ameriku i da neće biti formalno zaposlen u Vladi niti će imati bilo kakve privilegije, ali će "biti na raspolaganju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: