Kako nas je Krstić iznenadio...

Ostavka ministra finansija Lazara Krstića je iznaneđenje, kako za stručnu tako i za širu javnost, kaže urednica "Biznis" magazina Radojka Nikolić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

09:31

Default images

Kako je istakla Nikolićeva, građanima je jasno da se reforme ne mogu izbeći.

Radojka Nikolić kaže da je sada, posle ostavke ministra finansija zbog različitog viđenja u pogledu dinamike sprovođenja reformi, jasno da postoji mišljenje eksperata i mišljenje političara.

"Jedne aršine imaju eksperti koji govore surovim jezikom brojke ekonomije i daju tačnu računicu, a druga je stvar da li će političari to prihvatiti", objasnila je Nikolićeva za RTS.

Prema njenim rečima, i u prošlosti su postojale procene, brojke i računice pa se političari nisu usuđivali da urade tako nešto, jer bi to bila politička cena njihovog rejtinga.

Nikolićeva kaže da je sada, posle povlačenja ministra Krstića, građanima jasno da se reforme ne mogu izbeći.

"Reforme su konkretne, što znači plate će biti manje, penzije će biti manje, nekoliko preduzeća mora se ugasi jer nerentabilno posluju, u budžetu para više nema, da se zadužujemo ne možemo inače ćemo imati grčki scenario", objasnila je Nikolićeva.

"Ova kriza isuviše dugo traje i to ima svoju cenu, mi smo deo te ekonomije i naravno i to i na nas ima uticaja", kaže urednica Biznis magazina.

Prema njenim rečima, ekonomska računica pokazuje da se plate i penzije moraju smanjiti, da cena struje mora biti veća, prvo zato što je preveliki broj zaposlenih u javnom sektoru što sadašnji nivo BDP-a ne može da podnese.

"Naše su penzije među najvećim u regionu, naglo se uvećava broj penzionera i faktički se izjednčava sa brojem zaposlenih i to ne može da izdrži nijedan budžet", rekla je Nikolićeva.

To su sve, kako kaže, ekonomski parametri koji pokazuju da ovako više ne može.

"Reforme su neizbežne, konretni potezi se moraju videti tako šo će se smanjiti troškovi i fiskalno se konsolidovati", istakla je Nikolićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je na putu ka Evropskoj uniji i ona se mora prilagođavati njihovim pravilima. Govoreći o novom zakonu o radu, Nikolićeva je rekla da su mnogi datalji ukazivali na to da on mora da se menja, ali da ni tu ne može biti naglih poteza.

"Zakon već deset godina pokazuje nefunkcionalnost koja se naročito vidi u ocenama koju su dali strani investitori", rekla je Nikolićeva.

Ona navodi da ni ovaj zakon koji je sada usvojen nije do kraja reformski i će približavanjem EU i on morati da se menja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

280 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: