"Ostavka nije iznenađenje"

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić ocenio je danas da je odluka dosadašnjeg ministra finansija da podnese ostavku ispravna, hrabra i poštena.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

19:56

Default images

"Niko ne treba da učestvuje u sprovođenju politike sa kojom se ne slaže", ocenio je Arsić u izjavi za agenciju Beta.

Arsić je dodao da ta ostavka nije iznenađenje, jer su se već neko vreme naslućivale razlike u pogledu shvatanja brzine i obima sprovođenja fiskalne konsolidacije i reformi.

"Nekoliko puta Lazar je najavljivao rokove koji su potom produžavani i mere koje su potom odlagane. Nije imao razloga da pristaje na takvo stanje u kojem bi Vlada sprovodila bitno drugačiju politiku od one koju on smatra potrebnom", rekao je Arsić.

Govoreći o mogućim daljim tokovima reformi, Arsić je rekao da ostaje da se vidi kakvi će rezovi biti sprovedeni, ali da mu se čini da su najavljene mere "polovične" i da neće biti dovoljne.

"Možda će ostavka Krstića olakšati sprovođenje reformi, jer će ljudi shvatiti da je stanje ozbiljno. Ministar nije bez razloga podneo ostavku i ako se ne sprovedu reforme preti opasnost od bankrota", rekao je on.

Ministar finansija Lazar Krstić podneo je danas ostavku na tu funkciju, a kao razlog za to naveo je neslaganje s Vučićem oko visine smanjenja plata i penzija.

Premijer Vučić je, obraćajući se nakon govora Krstića, potvrdio da je do neslaganja došlo "zbog cifara" i dodao da Krstiću ne može ni šta da zameri.

Skupština Srbije će Krstićevu ostavku konstatovati bez rasprave.

Demokratska stranka je, na ovu vest, saopštila da je ostavka naobičnija farsa, koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti s toga da je Vlada usvojila katastrofalan Zakon o radu, saopštila je DS. SNS je na odgovorio da demokrate ne razumeju ostavku, i da postoje različite metode "čišćenja đubreta" koje je ta stranka ostavila za sobom.

Lazar Krstić je za ministra finansija izabran 2. septembra prošle godine, kao deo rekonstruisane tadašnje Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: