Da će on biti novi šef vladinog resora finansija saznalo se tokom leta prošle godine, kada je najavljen kao ekspert iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je završio studije i počeo radnu karijeru.

Za ministra je izabran 2. septembra kao deo reformisanog kabineta Ivice Dačića, ali nikada nije bilo sumnje da je on favorit tadašnjeg prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

Krstić poslednjih meseci u svojim javnim nastupima nije krio da se zalaže za radikalniji pristup u ekonomskim reformama koje su potrebne Srbiji, a i sam premijer Vučić je u više navrata pominjao kako "Lazar smatra kako to treba brže".

Premijer je i danas obznanio kako je napravio grešku kada je pre tri meseca odlučio da Železara Smederevo nastavi rad, iako za to nema ekonomske opravdanosti. Iako je, kako je naveo, Krstić smatrao drugačije.

Krstić je rodom Nišlija, a nakon što je kao đak generacije maturirao u gimnaziji "Bora Stanković", primljen je na prestižni američki univerzitet Jejl i tamo dobio stipendiju za školovanje, koje je godišnje koštalo 42.500 dolara.

Kao đak u Srbiji, bio je i polaznik naučne stanice "Petnica", gde je i saznao od starijih kako bi mogao da konkuriše za strane fakultete. Krstić je probao da konkuriše na više njih, ali kada je shvatio da je primljen na najbolji, nije imao dilemu.

Na Jejlu je bio jedan od osnivača Društva evropskih studenata, a primljen je i u bratstvo "Delta kapa epsilon", čiji su članovi bili i američki predsednici - sin i otac Džordž Buš. Pored njih, tu su se školovali i Džerald Ford i Bil Klinton.

Već od prve godine studija na Jejlu izdvojio se kao jedan od najboljih akademaca, u trećoj godini proglašen najperspektivnijim, a 2007. je i diplomirao u oblasti matematike, etike, politike i ekonomije.

Iste godine je počeo karijeru u konsultantskoj kući "Mekenzi“, gde je radio kao finansijski ekspert u Njujorku, u momentu kada je pozvan da postane član srpske vlade.

Krstić je takođe i član srpske "Mense"“, koja okuplja ljude natprosečne inteligencije. Dobitnik je i jednog od prvih 200 novih pasoša, koji su pripali samo zaslužnima.

Krstić je i ranije govorio da bi se rado vratio u Srbiju, čak i za mnogo manju platu nego što je ima u Americi.

Prema pisanju beogradskih medija, Lazar Krstić je pre nekoliko godina slao mejl ministarstvu i Vladi, u kome moli da dobrovoljno radi, ali odgovora nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: