"Ne popuštam ni slučajno. I tačka"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada jednoglasno usvojila Zakon o radu i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

17:46

Default images

Kako je najavio, ovi zakoni će biti u Skupštini u utorak, a o tome će se glasati u četvrtak. Taj Zakon o radu će, rekao je, ceo svet da pozdravi.

"Danas imamo dve vrste vesti i pomešana osećanja, jedna je ona na koju sam ponosan - Srbija je konačno i suštinski krenula u ekonomske reforme, to nije više priča, a bila je prazna priča, prethodnih 13 godina", rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da je Vlada uprkos pritiscima i protestima donela odluku da usvoji Zakon o radu i Zakon o PIO, i istakao da će to biti jedna od stvari kojima će se Vlada pohvaliti za 100 dana rada. Predsednik Vlade se zahvalio ministru finansija Lazaru Krstiću koji je podneo ostavku, i istakao da nije bilo svađe sa njim oko para, plena, sujete. "Mi se slažemo, sve što je Lazar rekao je tačno. Srbiju su upropastili neodgovorni političari neodgovornim odlukama", istakao je Vučić.

Poručio je i da "ni za jotu" neće odstupiti od sprovođenja ekonomskih reformi i mera fiskalne konsolidacije, da neće popustiti ni pred pritiscima, te da nema više pregovora. "Ni za jotu Vlada neće da popusti. Neću da popustim ni slučajno. I tačka", rekao je Vučić .

Premijer je, povodom protesta sindikata u Nemanjinoj za vreme usvajanja izmena zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju na vladi, rekao da je naložio da se policijsko obezbeđenje povuče. "Ne vidim šta ćete da uradite, da zapalite zgradu? Ja mišljenje neću promeniti", rekao je Vučić.

Naveo je i da smo podizanje plata i penzija platili 705 milijardi dinara. "Zakon o radu iz 2005. doveo je do opadanja 354.000 radnih vesta, od čega je najveći broj na žalost u privatnom sektoru - 318.000", kaže Vučić.

"Da nije bilo takvih neodgovornih ljudi, javni dug bio bi niži za trećinu i iznosio bi 45 odsto BDP-a. Takva neogdovorna politika dovela je Srbiju u situaciju da preduzima teške mere", objasnio je Vučić.

Govoreći o Zakonu o radu, premijer je rekao da su zakon koji je važio od 2005. godine, kao i loša politika prethodnih vlasti, doveli do toga da bez posla ostane najviše onih iz privatnog sektora. "Neki su štitili pozicije, sindikalna prava, limuzine, a radnike nisu štitili", rekao je premijer.

"Srbija neće bankrotirati", rekao je premijer. "Potrebno je da uštedimo milijardu i preko milijardu i to promptno", kaže Vučić. Borićemo se kroz mere fiskalne konsolidacije da zemlju oporavimo, dodao je.

Kako je rekao, ni za jotu Vlada Srbije neće da popusti. "Neću da popustim ni slučajno, možete da uđete u zgradu Vlade, da pregovaram neću ni sa kim", rekao je Vučić o sindikatima koji protestuju danas.

Ministar Vulin u izjavi za B92 kaže da su sindikati bili ti koji su napustili pregovore i rekli da će rešenje potražiti na ulici. Vulin je ocenio da je ovaj zakon bolji od prethodnog i da radnicima daje brojne povoljnosti.

Trebalo je da zatvorimo Železaru

"Moja je greška što nisam poslušao Krstića pre tri meseca za Železaru, 8,5 miliona dolara mi mesečno gubimo", rekao je Vučić. Nemojte da nam pričate da nešto vredi, kad to ne vredi ništa, dodao je on govoreći o planiranim privatizacijama, kao primer navodeći i Zvezdu i Partizan.

Vučić je rekao da će se tek razgovarati o smanjenju penzija, da tako nešto nije isključeno, ali da se sa ministrom Lazarom Krstićem nije slagao u vezi sa ciframa.

Na pitanje novinara B92 da li može do četvrtka da se uloži neki amandman i postigne kompromis sa sindikatima, Vučić je rekao da nema kompromisa i da nema pola puta. "Mišljenje ne menjamo od danas do sutra", rekao je Vučić.

Suštinsko pitanje je ozdravljenje naše privrede, rekao je. Mi plaćamo nezarađene stvari sve vreme zato što se plašimo štrajkova, protesta, mi moramo da privatizujemo i stvorimo klimu za investicije, zaključio je Vučić. >

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: