Struja poskupljuje za 30 odsto?

Ministarstvo finansija i EPS predložili su Vladi Srbije da struja od jeseni poskupi, saznaje Blic. Premijer Aleksandar Vučić je, kako navodi list, protiv toga.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.07.2014.

09:57

Default images

Izvor lista navodi da se EPS, za šta ima podršku Ministarstva finansija, zalaže da struja poskupi 30 odsto. O ovom problemu vođena je rasprava tokom prošle nedelje u Nemanjinoj 11, piše Blic.

Predlog da se uvećaju računi posledica je činjenice da će Srbija morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Kako list saznaje, predlog Ministarstva finansija za rešenje problema bio je poskupljenje u dva navrata. Najpre 30 odsto, a onda i još 20 odsto. "Premijer je protiv ovakve mere, a s njim je saglasan i ministar energetike Aleksandar Antić. Premijer je naložio Ministarstvu energetike da nađe rešenje kojim bi se izbeglo poskupljenje", kaže izvor Blica.

On dodaje da u Vladi ne znaju koliko će struje biti manjak posebno u zimskom periodu. To će zavisiti od količine uglja koji se dobije iz kopova.

"Još se ne zna koliko će se dobiti iz kopova koji su poplavljeni. Izvesno je da će morati da da se uveze deo struje. Koliko precizno, tek treba da se utvrdi. Dodatni problem je činjenica da struja mora na vreme da se naruči, a i da se obezbede sredstva za plaćanje", navodi sagovornik.

Kako sada stvari stoje, u Vladi nastoje da se izbegne uvećanje računa za struju. Međutim, razloga za poskupljenje i te kako ima. Stručnjak za energetiku Slobodan Ružić ističe da trenutna cena struje, bez obzira na štetu od poplava, nema opravdan ekonomski nivo.

"Poplave su donele katastrofalne štete rudarskoj opremi i površinskim kopovima. osim tih direktnih šteta, indirektne su te što moramo da uvozimo struju i to do kraja marta sledeće godine. EPS nema nikakve šanse da izdvoji taj novac bez pomoći budžeta ili bez poskupljenja. Veće cene struje su neizbežne, a moguća je i korekcija tarifnog sistema", navodi Ružić.

U Rudarskom basenu Kolubara se proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Manjak se nadomešćuje i iz uvoza struje od država u regionu.

Ministarstvo enrgetike: Analiza pre poskupljenja

Prilikom odluke o poskupljenja struje moraju se razmotriti svi činioci i posledice koje ono sa sobom nosi i to pitanje zahteva kompleksnu analizu svih markoekonomskih faktora.

To je rečeno u Ministarstvu energetike, iz kojeg navode da, po njihovim saznanjima, EPS do danas nije zvanično uputio zahtev za poskupljenje struje.

Kako podsećaju, konačnu reč o poskupljenju, saglasno Zakonu o energetici, ima Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

"Procenat poskupljenja električne energije je broj koji se dobija na osnovu sveuobuhvatne analize i licitiranje sa brojkama nije dobro ukoliko se ne sagledaju svi parametri," kažu u Ministarstvu energetike, odgovarajući na pitanje da li se i za koliko može očekivati poskupljenje struje u ovoj godini.

U tom ministarstvu ističu da su se poplava nesumnjivo odrazila na ceo privredni i energetski sistem Srbije, ali se cini sve kako bi se posledice poplava u energetskom sektoru minimizirale.

"Preduzimiju se i sve aktivnosti kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja u prestojećem periodu", kažu u ministarstvu i podsećaju da su posledica poplava velike što pokazuju i analize stručnjaka Svetske banke i da je njihovo rešavanje prioritet Vlade i svih sektora.

EPS: Nismo podneli zahtev za poskupljenje

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije podnela zahtev za povećanje cene električne energije, rekli su u tom javnom preduzeću. U pisanim odgovorima dostavljenim agenciji Beta predstavnici EPS-u nisu odgovorili na pitanje da li postoji potreba da struja poskupi.

"Sistem EPS-a pretrpeo je velike štete tokom poplava u maju i još se sagledavaju sve mere koje mogu da se preduzmu kako bi se posledice poplava što manje odrazile na stabilost snabdevanja električnom energijom i poslovanje kompanije", naveli su u EPS-u.

Kako si istakli, dosadašnje analize pokazuju da je samo direktna šteta u proizvodnim i distributivnim kapacitetima dostigla 120 miliona evra, dok se indirektne štete zbog neostvarene proizvodnje i neophodnog uvoza električne energije još procenjuju. Naveli su i da će obezbeđivanje struje koja će nedostajati tokom zimske sezone zavisiti od toga koliko i kojom brzinom bude stabilizovana proizvodnja uglja u Rudarskom basenu (RB) Kolubara, kao i od vremenskih prilika tokom zime.

U RB Kolubara potopljena su dva ugljenokopa zbog čega je prepolovljena proizvodnja uglja u rudniku koji snabdeva Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, u kojima se proizvodi oko polovine struje za tržište Srbije. EPS je od 15. maja, kada je proglašena vanredne situacija do danas na otvorenom tržištu obezbedio 488 miliona kilovat-sati struje za šta je bilo potrebno izdvojiti 20,18 miliona evra.

Budući da je aktuelna cena kilovat-sata na tržištu povoljnija tokom letnjih meseci, a kako bi do zime napunili deponije uglja i obezbedili što više uglja za zimu, EPS i sada uvozi određene količine električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: